Desery,  wypieki

Mazurek kajmakowy – najprostszy

Mazurek kajmakowy – szybki i łatwy w przygotowaniu.

Ciasto na mazurka jest idealne – kruche, ale miękkie i rozpływające się w ustach.

Jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciast polecam spód mazurka posmarować dżemem porzeczkowym lub aroniowym.

 

mazurek kajmakowy

 

Mazurek kajmakowy:

– 1/2 kostki zimnego masła ( 100 g)

– 1 szklanka mąki krupczatki

– 3 łyżki cukru pudru

– 2 łyżeczki śmietany 18%

– 1 żółtko

– szczypta soli

Dodatkowo:

– 1 łyżka dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych

– 1/2 puszki masy kajmakowej lub 100g roztopionych cukierków krówek

– dowolne bakalie – dałam orzechy nerkowca, jagody goi, migdały

– do dekoracji: małe beziki, jajeczka czekoladowe

 

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli.

Następnie dodajemy żółtko, śmietanę i masło i wszystko siekamy nożem – ja użyłam siekacza do ciasta kruchego.

Z ciasta formujemy kulę, owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki.

Oprószamy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4-5 mm – zostawiłam odrobinę ciasta na rant – rozwałkowałam cienko wałeczek .

Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia – użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni – około 20 minut.

Upieczone ciasto zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie podgrzewamy masę kajmakową lub rozpuszczamy krówki.

Spód ciasta smarujemy dżemem lub powidłami.

Na wierzch wykładamy roztopione krówki ( uwaga ! masa nie może być zbyt ciepła, bo ciasto nam popęka ) i całość dekorujemy bakaliami, bezikami i jajeczkami czekoladowymi.

Odstawiamy na minimum 1 godzinę do stężenia masy.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *