Mazurek kajmakowy – najprostszy
Mazurek kajmakowy – szybki i łatwy w przygotowaniu.
Ciasto na mazurka jest idealne – kruche, ale miękkie i rozpływające się w ustach.
Jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciast polecam spód mazurka posmarować dżemem porzeczkowym lub aroniowym.
Mazurek kajmakowy:
– 1/2 kostki zimnego masła ( 100 g)
– 1 szklanka mąki krupczatki
– 3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki śmietany 18%
– 1 żółtko
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 1 łyżka dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
– 1/2 puszki masy kajmakowej lub 100g roztopionych cukierków krówek
– dowolne bakalie – dałam orzechy nerkowca, jagody goi, migdały
– do dekoracji: małe beziki, jajeczka czekoladowe
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli.
Następnie dodajemy żółtko, śmietanę i masło i wszystko siekamy nożem – ja użyłam siekacza do ciasta kruchego.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki.
Oprószamy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4-5 mm – zostawiłam odrobinę ciasta na rant – rozwałkowałam cienko wałeczek .
Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia – użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni – około 20 minut.
Upieczone ciasto zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie podgrzewamy masę kajmakową lub rozpuszczamy krówki.
Spód ciasta smarujemy dżemem lub powidłami.
Na wierzch wykładamy roztopione krówki ( uwaga ! masa nie może być zbyt ciepła, bo ciasto nam popęka ) i całość dekorujemy bakaliami, bezikami i jajeczkami czekoladowymi.
Odstawiamy na minimum 1 godzinę do stężenia masy.
Smacznego 🙂