ravioli
Drugie dania

Ravioli szpinakowe

Kochani,

Na wstępie chciałam Was przeprosić za tak długą przerwę w pisaniu.

Jedna bardzo miła wiadomość, spowodowała u mnie wariacje żołądkowo – smakowo – zapachowe. Przez ostatnie 3 tygodnie nie byłam w stanie podejść do lodówki, a widok i zapach surowego mięsa wywoływał natychmiastowy odruch wymiotny. Nawet ulubione słodkie smakowało jak mydło 😛

Na szczęście powoli ten jakże dziwny stan idzie w niepamięć i mam cichą nadzieję, że kolejne 30 tygodni minie mi  w spokoju i bez większych rewolucji 🙂

 

Wracając do przepisu, zdecydowanie jest dla osób lubiących dania bezmięsne.

Ravioli jest smaczne, a kolor zielony wywołuje u niejednego uśmiech na twarzy 🙂

Zapraszam po przepis.

 

ravioli

 

Ravioli szpinakowe z ricottą i masłem szałwiowym:

– 150g świeżego szpinaku

– 2 szklanki mąki

– 1 łyżeczka soli

Farsz:

– 1 opakowanie ricotty

– 1 jajko

– 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano

– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 2 łyżki masła

– 2-3 liście świeżej szałwi

 

Do wrzącej wody wrzucamy szpinak i gotujemy ok. 3-4 min. Odcedzamy. Pozostawiamy na sicie do przestygnięcia.

Następnie ostudzony szpinak dobrze odciskamy z nadmiaru wody.

Na blacie wysypujemy mąkę, sól i szpinak. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

Dobrze wyrobione, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 30min.

 

W międzyczasie przygotowujemy farsz:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wycinamy krążki średnicy ok. 7cm.

Na krążek wykładamy 1 płaską łyżeczkę farszu, zakrywamy drugim krążkiem i “sklejamy” dociskając palcami brzegi naszego ravioli.

Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ( ok. 1 łyżka na 3 litry wody).

Wrzucamy nasze ravioli (nie za dużo sztuk, tak by ravioli nie posklejało się i nie rozpadło się – wrzucałam po ok. 6-7 sztuk). Gotujemy od wypłynięcia ok. 1-2 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy masło:

W garnuszku roztapiamy masło, dorzucamy listki szałwi. Smażymy ok. 1 minuty. Zestawiamy z ognia.

Ugotowane ravioli polewamy masłem szałwiowym.

Podajemy gorące.

 

Smacznego 🙂

6 komentarzy

  • primipiatti_u

    ?? skąd ja to znam, moja męska Czesc rodziny uznaje tylko mięsne ?

  • primipiatti_u

    Sa przepyszne – robiłam tez w wersji na słodko i jak dla mnie obie wersje super ☺️ gdybym miała pewność, ze kurier dowiezie w całości to juz byś miała nadana paczkę z ravioli ?

  • Iwona

    Ale one pięknie wyglądają. Pewnie też cudnie smakują. Będę musiała spróbować tego przepisu, ale chyba dopiero jak moje siostry przyjadą, bo moje chłopaki uznają tylko pierogi mięsne 😉

  • Magda M. blog

    Znów jestem zachwycona! Kuchnia włoska to mój konik, a to co tu u Ciebie oglądam to tortury dla mojego ciążowego brzucha pełnego zachcianek 😀 Wspaniale wyglądają i pewnie tak samo smakują!

  • Zabiegana Mama

    Gratuluję cudownego stanu! A ravioli wygląda obłędnie, aż zgłodniałam..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.