Ravioli szpinakowe


Kochani,

Na wstępie chciałam Was przeprosić za tak długą przerwę w pisaniu.

Jedna bardzo miła wiadomość, spowodowała u mnie wariacje żołądkowo – smakowo – zapachowe. Przez ostatnie 3 tygodnie nie byłam w stanie podejść do lodówki, a widok i zapach surowego mięsa wywoływał natychmiastowy odruch wymiotny. Nawet ulubione słodkie smakowało jak mydło 😛

Na szczęście powoli ten jakże dziwny stan idzie w niepamięć i mam cichą nadzieję, że kolejne 30 tygodni minie mi  w spokoju i bez większych rewolucji 🙂

 

Wracając do przepisu, zdecydowanie jest dla osób lubiących dania bezmięsne.

Ravioli jest smaczne, a kolor zielony wywołuje u niejednego uśmiech na twarzy 🙂

Zapraszam po przepis.

 

ravioli

 

Ravioli szpinakowe z ricottą i masłem szałwiowym:

– 150g świeżego szpinaku

– 2 szklanki mąki

– 1 łyżeczka soli

Farsz:

– 1 opakowanie ricotty

– 1 jajko

– 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano

– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

– sól, pieprz

Dodatkowo:

– 2 łyżki masła

– 2-3 liście świeżej szałwi

 

Do wrzącej wody wrzucamy szpinak i gotujemy ok. 3-4 min. Odcedzamy. Pozostawiamy na sicie do przestygnięcia.

Następnie ostudzony szpinak dobrze odciskamy z nadmiaru wody.

Na blacie wysypujemy mąkę, sól i szpinak. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

Dobrze wyrobione, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 30min.

 

W międzyczasie przygotowujemy farsz:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wycinamy krążki średnicy ok. 7cm.

Na krążek wykładamy 1 płaską łyżeczkę farszu, zakrywamy drugim krążkiem i “sklejamy” dociskając palcami brzegi naszego ravioli.

Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ( ok. 1 łyżka na 3 litry wody).

Wrzucamy nasze ravioli (nie za dużo sztuk, tak by ravioli nie posklejało się i nie rozpadło się – wrzucałam po ok. 6-7 sztuk). Gotujemy od wypłynięcia ok. 1-2 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy masło:

W garnuszku roztapiamy masło, dorzucamy listki szałwi. Smażymy ok. 1 minuty. Zestawiamy z ognia.

Ugotowane ravioli polewamy masłem szałwiowym.

Podajemy gorące.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

makaron z kurczakiem i cukinią w curry
July 18, 2017
Makaron z kalafiorem i suszonymi pomidorami
June 11, 2017
Makaron z kurczakiem i pieczarkami 
April 25, 2017
Mini serniczki z ricotty
December 23, 2016
Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami
December 17, 2016
Spaghetti Carbonara
December 17, 2016
Makaron z pastą paprykową
December 17, 2016
Spaghetti z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi
December 17, 2016
Makaron pappardelle z kurczakiem i brokułami
December 17, 2016

6 Komentarzy

primipiatti_u
2017-05-04

😁😁 skąd ja to znam, moja męska Czesc rodziny uznaje tylko mięsne 🙈

primipiatti_u
2017-05-04

Sa przepyszne - robiłam tez w wersji na słodko i jak dla mnie obie wersje super ☺️ gdybym miała pewność, ze kurier dowiezie w całości to juz byś miała nadana paczkę z ravioli 😁

Iwona
2017-05-04

Ale one pięknie wyglądają. Pewnie też cudnie smakują. Będę musiała spróbować tego przepisu, ale chyba dopiero jak moje siostry przyjadą, bo moje chłopaki uznają tylko pierogi mięsne ;)

Magda M. blog
2017-05-04

Znów jestem zachwycona! Kuchnia włoska to mój konik, a to co tu u Ciebie oglądam to tortury dla mojego ciążowego brzucha pełnego zachcianek :D Wspaniale wyglądają i pewnie tak samo smakują!

Bielecki.es
2017-04-20

Biorę to ravioli w ciemno. ;)

Zabiegana Mama
2017-04-19

Gratuluję cudownego stanu! A ravioli wygląda obłędnie, aż zgłodniałam..

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe