Drugie dania

Leczo

Leczo to bardzo proste danie i choć może wydawać się czasochłonne, to tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw, a cała reszta robi się sama.

Zapraszam po podstawowy przepis na leczo 🙂

leczo

Leczo:

-250 g kiełbasy podwawelskiej

-1 duża cebula

-2 ząbki czosnku

-4 papryki ( można mieszać kolory – ja użyłam jednej żółtej, a reszta była czerwona)

-2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

-1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku

-500ml przecieru pomidorowego

-sól, pieprz

-2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec lub ewentualnie olej)

 

Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę – u mnie ok. 2 cm.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Kiełbasę kroimy w plasterki.

Do dużego garnka wlewamy tłuszcz i dobrze go rozgrzewamy.

Następnie wrzucamy cebulę i pokrojoną kiełbasę. Co chwilę mieszamy, żeby cebula nie przypaliła się.

Po około 5 minutach do garnka przeciskamy przez praskę czosnek – znowu mieszamy i smażymy jeszcze ok. 2 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojoną paprykę oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą w proszku.

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy – całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 15-20 minut – do czasu aż papryka będzie miękka.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *