Leczo
Leczo to bardzo proste danie i choć może wydawać się czasochłonne, to tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw, a cała reszta robi się sama.
Zapraszam po podstawowy przepis na leczo 🙂
Leczo:
-250 g kiełbasy podwawelskiej
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-4 papryki ( można mieszać kolory – ja użyłam jednej żółtej, a reszta była czerwona)
-2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
-1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
-500ml przecieru pomidorowego
-sól, pieprz
-2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec lub ewentualnie olej)
Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę – u mnie ok. 2 cm.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Kiełbasę kroimy w plasterki.
Do dużego garnka wlewamy tłuszcz i dobrze go rozgrzewamy.
Następnie wrzucamy cebulę i pokrojoną kiełbasę. Co chwilę mieszamy, żeby cebula nie przypaliła się.
Po około 5 minutach do garnka przeciskamy przez praskę czosnek – znowu mieszamy i smażymy jeszcze ok. 2 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną paprykę oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą w proszku.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy – całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 15-20 minut – do czasu aż papryka będzie miękka.
Smacznego 🙂