wypieki

Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym

Bardzo proste ciasto z dynią i serkiem śmietankowym sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy.

Jest lekko wilgotne, nie za słodkie i przede wszystkim nie jest mdłe.

Świetnie sprawdziło się na kinderbalu – dzieciaki chętnie po nie sięgały – nie wiem czy to zasługa koloru, czy serka 😉

 

 

ciasto z dynią z serkiem śmietankowym

Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym:

-2 jajka

-2/3 szklanki drobnego cukru

-1/2 szklanki oleju

-250g surowej dyni, startej na tarce o dużych oczkach

-1 i 1/2 szklanki mąki

-1 łyżeczka sody oczyszczonej

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-szczypta soli

-1/2 szklanki wiórków kokosowych

-2 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowo:

-150g (1 opakowanie) serka śmietankowego typu Almette

-2 łyżki cukru pudru

 

Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Do wysokiej miski wbijamy jajka i ubijamy je mikserem około 2-3 minut – do uzyskania jasnej, gładkiej masy.

Następnie dodajemy cukier i cały czas miksujemy – ok. 1 minuty.

Do masy dodajemy olej, startą dynię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier waniliowy – całość mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką silikonową, do momentu, aż wszystkie produkty połączą się.

Na koniec masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 28 cm x 21 cm.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 st ok. 50 -55 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu blachę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie, miksujemy serek z cukrem pudrem i wykładamy go na wystudzone ciasto.

 

Smacznego 🙂

 

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *