
Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
Bardzo proste ciasto z dynią i serkiem śmietankowym sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy.
Jest lekko wilgotne, nie za słodkie i przede wszystkim nie jest mdłe.
Świetnie sprawdziło się na kinderbalu – dzieciaki chętnie po nie sięgały – nie wiem czy to zasługa koloru, czy serka 😉
Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym:
-2 jajka
-2/3 szklanki drobnego cukru
-1/2 szklanki oleju
-250g surowej dyni, startej na tarce o dużych oczkach
-1 i 1/2 szklanki mąki
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1/2 szklanki wiórków kokosowych
-2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
-150g (1 opakowanie) serka śmietankowego typu Almette
-2 łyżki cukru pudru
Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do wysokiej miski wbijamy jajka i ubijamy je mikserem około 2-3 minut – do uzyskania jasnej, gładkiej masy.
Następnie dodajemy cukier i cały czas miksujemy – ok. 1 minuty.
Do masy dodajemy olej, startą dynię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier waniliowy – całość mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką silikonową, do momentu, aż wszystkie produkty połączą się.
Na koniec masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 28 cm x 21 cm.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 st ok. 50 -55 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu blachę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie, miksujemy serek z cukrem pudrem i wykładamy go na wystudzone ciasto.
Smacznego 🙂


3 komentarze
zBLOGowani
Serdecznie zachęcamy do dodania tego przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy najlepsze dyniowe przepisy z blogów 🙂
https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy
primipiatti_u
Polecam spróbować, bo ciasto jest pyszne ☺️
Zuza
eleganckie i lekkie jak chmurka. W tym roku w ogóle jeszcze nie jadłam dyni…