mus jabłkowy
przetwory

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni.

Używam go do wielu rzeczy – do szarlotek, szybkich deserów bez pieczenia, jogurtów naturalnych czy owsianek.

Mus do szarlotek robię osobno – dodając pod koniec smażenia pokrojone w drobną kostkę jabłka, dzięki temu nie zdążą się rozpaść i w cieście tworzą idealną konsystencję.

mus jabłkowy

Mus jabłkowy:

-jabłka (najlepiej lekko kwaśne )

-cukier

*opcjonalnie cynamon/wanilia

 

Na każdy kilogram nieobranych jabłek daję pół szklanki cukru.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki.

Każde jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, pozostawiając gniazda nasienne, które wyrzucamy.

Do garnka z grubym dnem wrzucamy starte jabłka i ustawiamy na średniej mocy palnika.

Smażymy jabłka ok. 20 – 30 minut lub do czasu, gdy jabłka rozpadną się – pamiętajmy, aby owoce co jakiś czas przemieszać.

Pod koniec smażenia dodajemy cukier – mieszamy.

Gorący mus przekładamy do czystych, wyparzonych słoików.

Zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem*.

 

Smacznego 🙂

 

*jeśli nie jesteście przekonani do takiej formy pasteryzacji, polecam pasteryzację na sucho – w piekarniku ( temp 100 st ok. 20 – 25 minut ).

One Comment

  • Jan

    Użyłem tego musu do jabłecznika i wyszedł wyborny! Kruszonka na górę i można się zachwycać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.