
Mus jabłkowy
Mus jabłkowy to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni.
Używam go do wielu rzeczy – do szarlotek, szybkich deserów bez pieczenia, jogurtów naturalnych czy owsianek.
Mus do szarlotek robię osobno – dodając pod koniec smażenia pokrojone w drobną kostkę jabłka, dzięki temu nie zdążą się rozpaść i w cieście tworzą idealną konsystencję.
Mus jabłkowy:
-jabłka (najlepiej lekko kwaśne )
-cukier
*opcjonalnie cynamon/wanilia
Na każdy kilogram nieobranych jabłek daję pół szklanki cukru.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki.
Każde jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, pozostawiając gniazda nasienne, które wyrzucamy.
Do garnka z grubym dnem wrzucamy starte jabłka i ustawiamy na średniej mocy palnika.
Smażymy jabłka ok. 20 – 30 minut lub do czasu, gdy jabłka rozpadną się – pamiętajmy, aby owoce co jakiś czas przemieszać.
Pod koniec smażenia dodajemy cukier – mieszamy.
Gorący mus przekładamy do czystych, wyparzonych słoików.
Zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem*.
Smacznego 🙂
*jeśli nie jesteście przekonani do takiej formy pasteryzacji, polecam pasteryzację na sucho – w piekarniku ( temp 100 st ok. 20 – 25 minut ).


One Comment
Jan
Użyłem tego musu do jabłecznika i wyszedł wyborny! Kruszonka na górę i można się zachwycać 🙂