Ciasto cynamonowe z jagodami i kruszonką
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto ucierane z jagodami, niby takie zwykłe, a jednak dodatek cynamonu sprawia, że ciasto nabiera zupełnie innego smaku.
Ciasto cynamonowe z jagodami:
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
– szczypta kardamonu
– szczypta soli
– 1/2 szklanki cukru
– 2 jajka
– 1/2 szklanki letniego mleka
– 5 łyżek masła, ewentualnie oleju
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1/2 litra jagód
Kruszonka:
– 3 łyżki masła
– 5 łyżek mąki
– 5 łyżek cukru gruboziarnistego
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Masło ucieramy z cukrem, aż masa stanie się puszysta (można użyć miksera). Następnie po kolei dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, cały czas mieszając na średnich obrotach.
Blachę o wymiarach 28cm x 21cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Na przygotowaną blachę wylewamy masę i układamy jagody.
Następnie przygotowujemy kruszonkę:
Mąkę, cukier, cynamon mieszamy. Dodajemy masło i szybko rozcieramy palcami, tak by składniki połączyły się.
Tak przygotowaną kruszonkę posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180 oC (lub do tzw. suchego patyczka).
Smacznego 🙂