Babeczki czekoladowe z dżemem truskawkowym
Bardzo czekoladowe babeczki z dodatkiem dżemu truskawkowego ( przepis na domowy dżem truskawkowy znajdziecie tutaj ).
Idealne na przyjęcia dla dzieci, piknik rodzinny za miastem lub do popołudniowej kawy 🙂
Babeczki czekoladowe z dżemem truskawkowym:
– 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1/3 szklanki oleju
– 2 jajka
– 1/2 szklanki cukru ( może być cukier trzcinowy)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– niepełna szklanka mleka
– 2 łyżki prawdziwego kakao
– 50g drobno siekanej czekolady
– pół słoiczka dżemu truskawkowego
Dodatkowo:
– po 25g czekolady mlecznej i gorzkiej
– 3 łyżki śmietanki 30%
– kilka truskawek do dekoracji
Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy przez drobne sito. Mieszamy z cukrem i kakao. W osobnej misce mieszamy produkty „mokre”, tj. mleko, olej i jajka. Przelewamy składniki mokre do suchych. Mieszamy do połączenia się składników i dodajemy posiekaną czekoladę. Ponownie mieszamy.
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami lub smarujemy delikatnie masłem. Do każdego otworu wlewamy masę do ok. 2/3 wysokości i nakładamy po łyżeczce dżemu truskawkowego.
Wkładamy blachę do zimnego piekarnika, nastawiamy na 170oC i pieczemy ok. 30-40 min lub do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę gorzką i mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na upieczone i lekko ostudzone babeczki nakładamy po łyżeczce rozpuszczonej czekolady i dekorujemy truskawkami.
Smacznego 🙂