wypieki

Babeczki czekoladowe z dżemem truskawkowym

Bardzo czekoladowe babeczki z dodatkiem dżemu truskawkowego ( przepis na domowy dżem truskawkowy znajdziecie tutaj ).

Idealne na przyjęcia dla dzieci, piknik rodzinny za miastem lub do popołudniowej kawy 🙂

 

babeczki__20140726160742

 

Babeczki czekoladowe z dżemem truskawkowym:

– 1 i 1/2 szklanki mąki

– 1/3 szklanki oleju

– 2 jajka

– 1/2 szklanki cukru ( może być cukier trzcinowy)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– niepełna szklanka mleka

– 2 łyżki prawdziwego kakao

– 50g drobno siekanej czekolady

– pół słoiczka dżemu truskawkowego

Dodatkowo:

– po 25g czekolady mlecznej i gorzkiej

– 3 łyżki śmietanki 30%

– kilka truskawek do dekoracji

 

Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy przez drobne sito. Mieszamy z cukrem i kakao. W osobnej misce mieszamy produkty „mokre”, tj. mleko, olej i jajka. Przelewamy składniki mokre do suchych. Mieszamy do połączenia się składników i dodajemy posiekaną czekoladę. Ponownie mieszamy.

Blachę do muffinek wykładamy papilotkami lub smarujemy delikatnie masłem. Do każdego otworu wlewamy masę do ok. 2/3 wysokości i nakładamy po łyżeczce dżemu truskawkowego.

Wkładamy blachę do zimnego piekarnika, nastawiamy na 170oC i pieczemy ok. 30-40 min  lub do tzw. suchego patyczka.

 

Czekoladę gorzką i mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Na upieczone i lekko ostudzone babeczki nakładamy po łyżeczce rozpuszczonej czekolady i dekorujemy truskawkami.

Smacznego 🙂

 

babeczki3

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *