Domowy ketchup z cukinii
Domowy ketchup z cukinii:
- 2 kg cukinii ( może być zielona lub żółta – jeśli jest bardzo duża, to należy pozbyć się nasion )
- 1 kg białej cebuli
- 2 jabłka ( dałam odmianę Jonagold )
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki cukru ( ok 110 g )
- 110 ml octu
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
- po 1 płaskiej łyżeczce suszonej papryki słodkiej, oregano i pół łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki – jeśli dajemy zółtą cukinię tą czynność możemy pominąć. Cebulę obieramy z łupin.
Cukinię i cebulę kroimy w dużą kostkę.
Do dużego garnka wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy cukinię z cebulą.
W międzyczasie obieramy jabłka, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę – tak przygotowane wrzucamy do garnka z cukinią.
Gdy cukinia lekko się przyrumieni, a cebula zrobi się szklista do garnka dodajemy obrany czosnek – chwilę smażymy, a następnie dodajemy cukier i ocet.
Całość mieszamy i dodajemy pozostałe składniki – sól, paprykę słodką, oregano, pieprz i koncentrat pomidorowy.
Zmniejszamy moc palnika do połowy i gotujemy cukinię jeszcze przez 10 minut.
Po tym czasie całą zawartość garnka miksujemy na gładką masę.
W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Jeszcze gorący ketchup z cukinii przelewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy na blat kuchenny do przestygnięcia.
Moja rada : jeśli zależy Wam, by ketchup wytrzymał w słoikach dłużej polecam zapasteryzować słoiki.
Smacznego 🙂
One Comment
Pingback: