ketchup z cukinii
przetwory

Domowy ketchup z cukinii

ketchup z cukinii

 

Domowy ketchup z cukinii:

  • 2 kg cukinii ( może być zielona lub żółta – jeśli jest bardzo duża, to należy pozbyć się nasion )
  • 1 kg białej cebuli
  • 2 jabłka ( dałam odmianę Jonagold )
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki cukru ( ok 110 g )
  • 110 ml octu 
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 
  • po 1 płaskiej łyżeczce suszonej papryki słodkiej, oregano i pół łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki – jeśli dajemy zółtą cukinię tą czynność możemy pominąć. Cebulę obieramy z łupin.

Cukinię i cebulę kroimy w dużą kostkę.

Do dużego garnka wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy cukinię z cebulą. 

W międzyczasie obieramy jabłka, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę – tak przygotowane wrzucamy do garnka z cukinią. 

Gdy cukinia lekko się przyrumieni, a cebula zrobi się szklista do garnka dodajemy obrany czosnek – chwilę smażymy, a następnie dodajemy cukier i ocet. 

Całość mieszamy i dodajemy pozostałe składniki – sól, paprykę słodką, oregano, pieprz i koncentrat pomidorowy. 

Zmniejszamy moc palnika do połowy i gotujemy cukinię jeszcze przez 10 minut.

Po tym czasie całą zawartość garnka miksujemy na gładką masę.

W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. 

Jeszcze gorący ketchup z cukinii przelewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy na blat kuchenny do przestygnięcia. 

Moja rada : jeśli zależy Wam, by ketchup wytrzymał w słoikach dłużej polecam zapasteryzować słoiki.

 

Smacznego 🙂

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.