Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie
Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie
Ciasto w 5 minut ?
To możliwe, zrób banoffee pie.
Herbatniki miesza się z masłem i na taki spód wykłada się dopiero kajmak.
Tym razem pominęłam masło i powstała moja wersja banoffee pie, czyli ciasta w 5 minut.
Ciasto robi się szybko – idealne dla zabieganych, dla mam, dla tych co nie lubią piec, za to uwielbiają zjeść coś pysznego i słodkiego.
Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia.
A kajmak z bananami daje niesamowite połączenie smakowe.
Banoffee pie, czyli ciasto w 5 minut:
- 250g herbatników (duża paczka)
- 400 g gotowej masy kajmakowej (1 puszka)
- 4 banany
- 500ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Herbatniki pokrusz lub zmiel blenderem na drobny pył.
Do miski wsyp zmielone herbatniki i dodaj masę kajmakową.
Dobrze wymieszaj całość – do połączenia składników i przełóż do tortownicy – potrzebujesz tortownicy o średnicy 24cm.
Dobrze dociśnij masę.
Banany obierz i przekrój na połówki.
Na spodzie z herbatników ułóż ciasno połówki bananów.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywna masę – musisz uważać, żeby śmietanki nie przebić, bo inaczej zrobisz masło ;P
Ubitą kremówkę wyłóż na banany, wyrównaj masę.
Czekoladę zetrzyj na tarce na małych oczkach bezpośrednio na kremówkę.
Możesz śmiało ciasto kroić od razu, ale polecam włożyć je do lodówki na minimum 1 h, a najlepiej na całą noc – wtedy będzie sztywne i zwarte.
49 komentarzy
Anonim
Ja osobiście polecam zmielić herbatniki i wymieszać z masłem, ostudzić w lodówce i potem bez problemu można rozkładać kajmak. Banany polecam lekko skropić cytryną wówczas banany nie ciemnieją. Można zrobić dzień wcześniej bo chłodzone najlepiej smakuję
primipiatti_u
Dużo zależy od herbatników – jeśli są tylko pszenne to masa będzie bardziej kleista. Polecam zmieszać herbatniki z ciastkami owsianymi albo herbatnikami pełnoziarnistymi ☺️
Ja
Niestety przez zmieszanie herbatników z masą kajmakową spód wychodzi strasznie kleisty i klei się do formy i noża przez co nie jest możliwe wyjęcie kawałka na talerz, musiałam pomagać sobie palcami przez co ciasto wyglądało na talerzu strasznie brzydko. Lepiej herbatniki wymieszać z roztopionym masłem żeby miały konsystencje mokrego piasku, wyłożyć na formę, dać do lodówki aż będzie twardsze i dopiero na to wylać masę kajmakową wcześniej podgrzana w kąpieli wodnej żeby była rzadsza.
primipiatti_u
Jeśli chce Pani robić tylko na śmietance, to polecam dodać trochę żelatyny. Jak dla mnie opcja z dodatkiem mascarpone jest lepsza – masa jest cięższa, ale bardziej zwarta.
Nicola
Ciasto wytrzyma mi jeśli zrobie go dzień wcześniej? Czy lepiej zrobić z mascarpone i śmietaną masę?
primipiatti_u
Można użyć creme fraiche, ale i sam serek mascarpone się nada – ciasto będzie stabilniejsze ☺️
Karolina
Witam 🙂 Mieszkam we Włoszech i nie natknęłam się tu na typową śmietankę 30 %, czym mogłabym ją zastąpić? Czy sam serek mascarpone by się nadał? :)Pozdrawiam 🙂
Martyna
Długo odkladałam ten przepis aż nadarzyła się okazja i zrobiłam. Wiecie co wyszło i to wyszło pyszne. Wszyscy jedli aż im się uszy trzesły. Polecam jest przepyszne 🙂 A owoce można zmieniać aby się nie znudziło
Martyna
Długo odkladałam ten przepis aż nadarzyła się okazja i zrobiłam. Wiecie co wyszło i to wyszło pyszne. Wszyscy jedli aż im się uszy trzesły. Polecam jest przepyszne 🙂
primipiatti_u
W takim razie polecam do ciastek dodać pół masy kajmakowej i to wyłożyć na blaszkę, a drugą połową masy posmarować wierzch spodu ☺️
Magda
Zrobiłam je! 🙂 Oczywiście wyszło przepyszne, jednak z jednym małym „ale”… Spód przykleił się do blaszki (wyłożonej papierem) i miał konsystencję ciągnącej się krówki, przez trudno było nałożyć i na talerzu wyglądało mało apetycznie :/ Co zrobić, żeby spód się nie przykleił do blaszki?
Pingback:
Monika
Hmmm..przepis czekał w zakładkach…teraz ciacho czeka w lodówce… 30minut -nie wiem czy wytrzymam 😛
Ola
Wpadłam i się zakochałam. Zrobię na pewno! Połączenia kajmaku i bananów jest dla mnie absolutnie największą pokusą 🙂
Pingback:
Małgorzata
Proponuję do ubitej śmetany dodać serek mascarpone. Kapitalnie usztywnia śmietanę i nie ma obawy, że dopłynie przy dłuższym staniu na stole
primipiatti_u
Tak, tylko troche dłużej sie ubija ☺️
Paulina
A może być smietana 30%?
Pozdrawiam
primipiatti_u
Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia lub folia spożywczą – łatwo bedzie odchodzić i przede wszystkim nie rozwarstwi sie tak jak przy samych herbatnikach ?
Czarodziejka
Przepyszne , patera wyczyszczona do ostatniego okruszka 🙂 Tylko trochę ciężko go dzielić na porcje bo mocno się trzyma dna . Następnym razem zacznę od warstwy suchych herbatników
primipiatti_u
Tak, jesli ma stać dłużej niz 30 min na stole to proponuję kremówkę wzmocnić 1 łyżeczka rozpuszczonej żelatyny ☺️
Magda
czy kremowka ustoi na placku?
Dominika
Składniki zapisane na kartce.jutro robię ? mam nadzieję że tak jak wygląda obłednie to i tak smakuje ?
primipiatti_u
Wypróbuj go koniecznie ☺☺
Magda-Lekka Zmiana Mamy
Świetny przepis i do tego w 5 minut 🙂 Zapisuję i będzie czekał na zrobienie :)) Dziękuję za przepis 🙂
primipiatti_u
??? ja tez
Alicja
O matko! Umarłam! 5 minut i takie szaleństwo?! Jak się skończy Post… zrobię na bank!
Justyna
Próbowałam tej wersji u siostry. Też fajna, trochę inna. Spód jest bardziej zwarty i gorzej go podzielić widelczykiem, mimo to nie traci w smaku 🙂 Faktycznie wersja do zrobienia w 5-7 minut.
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie – jest proste, słodkie i bardzzoooo uzależniające ?
Estera
Wow, to faktycznie coś dla mnie – choć takich deserów jeszcze nie robię, ale powoli się przymierzam 😉
primipiatti_u
☺
Bielecki.es
Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy – dodaję do ulubionych. 😉
primipiatti_u
☺☺ i można go zrobic na wiele sposobów – zamiast bananów moga byc brzoskwinie, truskawki, prażone jabłka itd
primipiatti_u
☺☺
Ewa
Wygląda super smacznie i na tyle łatwo do wykonania, że może wypróbuję w przyszły weekend 🙂
www.misstwentysomethig.com
gdybym miala wybrac tylko jedno ciasto, ktore jadlabym do konca zycia, zdecydowanie bylby to bananowiec! Ale ze mozna go zrobic w takim krotkim czasie to nie wiedzialam! Dziekuje za przepis!
Mama Migotka
ok, to ciasto mnie zaciekawilo, bo lubie mase kajmakowa 🙂
primipiatti_u
Tortownica – średnica 22-26 cm (ciasto ze zdjęcia było przygotowywane w tortownicy o średnicy 24 cm) lub tradycyjna blaszka 22/31 cm ☺
asiula
A te skladniki to na duza tortownice czy jaka srednica?
primipiatti_u
Do odważnych świat należy 🙂 próbuj piec, a jak nie wyjdzie to umówimy się na wspólne pieczenie 🙂
primipiatti_u
Wykorzystaj inne owoce, np. brzoskwinie w puszce czy już pojawiające się truskawki 🙂 Dziękuję za miłe słowa
alexanderkowo.pl
Nie potrafię piec, ale myślę, że z tym sobie poradzę. Do tego przepięknie wygląda 🙂
W gwiazdki
Bardzo nie lubię bananów, więc pewnie przepis mi się nie przyda (choć pewnie mój chłopak by mi się oświadczył za tak smakowicie wyglądające ciasto). W poście masz bardzo ładne, przejrzyste zdjęcia 😉
primipiatti_u
Spróbuj koniecznie 🙂
primipiatti_u
🙂 🙂
primipiatti_u
Śmiało możesz dać brzoskwinie/ananasy z puszki, kiwi czy prażone jabłka 🙂
Ania
Ciasto wygląda smakowicie, przepis rzeczywiście nieskomplikowany i szybki. A czy te banany można by też zastąpić innymi owocami – tak by co jakiś czas mieć coś dla odmiany?
Justyna
Idealnie jak dla mnie 🙂
healthystyle
Wygląda obłędnie <3 Słyszałam już wiele razy o tym jak przepyszne jest banoffee pie, ale nie miałam jakoś okazji przygotować go sama. Chyba czas to zmienić 😉