
tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia
Lubię ciasta bez pieczenia, w szczególności, gdy za oknem jest ponad 30 st.
To właśnie wtedy, mój piekarnik odpoczywa, a my i tak możemy cieszyć się domowymi słodkościami 😉
To ciasto jest bardzo podobne do Banoffee Pie – różnica taka, że krem wykonany jest tylko z mascarpone i dodatkowo na owoce wylana jest galaretka.
Zamiast truskawek można użyć dowolnych, ulubionych owoców np. malin, borówek.
Tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia:
– 120g herbatników ( 1/2 dużej paczki)
– 2 płaskie łyżki gotowej masy kajmakowej
– 250g mascarpone
– 1 płaska łyżka cukru pudru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 300 g truskawek lub dowolnych, ulubionych owoców
– 1 galaretka truskawkowa
Rozpuszczamy galaretkę w niepełnej szklance bardzo gorącej wody. Następnie odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.
Herbatniki mielimy, a następnie dodajemy masę kajmakową – mieszamy, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Taką masą wykładamy formę do tarty ( u mnie o wymiarach 11cm x 35cm z wyjmowanym dnem, ale sprawdzi się też naczynie żaroodporne) – dobrze dociskamy masę i wstawiamy na min. 20 minut do lodówki.
W międzyczasie ubijamy serek mascarpone z cukrem pudrem i cukrem waniliowym – ok. 2-3 minut.
Na przygotowany herbatnikowy spód wykładamy serek mascarpone, układamy na nim umyte i pozbawione szypułek truskawki.
Wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka z bardzo płynnej stanie się gęsta – wykładamy ją na truskawki i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Smacznego 🙂


One Comment
Iza k.
Dzięki za pyszne pomysły na deser!