tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia


Lubię ciasta bez pieczenia, w szczególności, gdy za oknem jest ponad 30 st.

To właśnie wtedy, mój piekarnik odpoczywa,  a my i tak możemy cieszyć się domowymi słodkościami 😉

To ciasto jest bardzo podobne do Banoffee Pie   – różnica taka, że krem wykonany jest tylko z mascarpone i dodatkowo na owoce wylana jest galaretka.

Zamiast truskawek można użyć dowolnych, ulubionych owoców np. malin, borówek.

 

tarta z mascarpone i truskawkami - bez pieczenia

Tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia:

– 120g herbatników ( 1/2 dużej paczki)

– 2 płaskie łyżki gotowej masy kajmakowej

– 250g mascarpone

– 1 płaska łyżka cukru pudru

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 300 g truskawek lub dowolnych, ulubionych owoców

– 1 galaretka truskawkowa

 

Rozpuszczamy galaretkę w niepełnej szklance bardzo gorącej wody. Następnie odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

Herbatniki mielimy, a następnie dodajemy masę kajmakową – mieszamy, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Taką masą wykładamy formę do tarty ( u mnie o wymiarach 11cm x 35cm z wyjmowanym dnem, ale sprawdzi się też naczynie żaroodporne) – dobrze dociskamy masę i wstawiamy na min. 20 minut do lodówki.

W międzyczasie ubijamy serek mascarpone z cukrem pudrem i cukrem waniliowym – ok. 2-3 minut.

Na przygotowany herbatnikowy spód wykładamy serek mascarpone, układamy na nim umyte i pozbawione szypułek truskawki.

Wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka z bardzo płynnej stanie się gęsta – wykładamy ją na truskawki i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

 

Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto z agrestem
July 21, 2017
Lody truskawkowo – arbuzowe z 3 składników 
July 14, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017
Babeczki z truskawkami i białą czekoladą
June 14, 2017
Słodko – słone ciasto z Almette
February 17, 2017
Domowe żelki – pomysł na walentynki 
February 12, 2017
Chlebek bananowy – banana bread
February 06, 2017
Mocno czekoladowe brownie
December 23, 2016
Beza Pavlova
December 23, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe