tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia


Lubię ciasta bez pieczenia, w szczególności, gdy za oknem jest ponad 30 st.

To właśnie wtedy, mój piekarnik odpoczywa,  a my i tak możemy cieszyć się domowymi słodkościami 😉

To ciasto jest bardzo podobne do Banoffee Pie   – różnica taka, że krem wykonany jest tylko z mascarpone i dodatkowo na owoce wylana jest galaretka.

Zamiast truskawek można użyć dowolnych, ulubionych owoców np. malin, borówek.

 

tarta z mascarpone i truskawkami - bez pieczenia

Tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia:

– 120g herbatników ( 1/2 dużej paczki)

– 2 płaskie łyżki gotowej masy kajmakowej

– 250g mascarpone

– 1 płaska łyżka cukru pudru

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 300 g truskawek lub dowolnych, ulubionych owoców

– 1 galaretka truskawkowa

 

Rozpuszczamy galaretkę w niepełnej szklance bardzo gorącej wody. Następnie odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

Herbatniki mielimy, a następnie dodajemy masę kajmakową – mieszamy, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Taką masą wykładamy formę do tarty ( u mnie o wymiarach 11cm x 35cm z wyjmowanym dnem, ale sprawdzi się też naczynie żaroodporne) – dobrze dociskamy masę i wstawiamy na min. 20 minut do lodówki.

W międzyczasie ubijamy serek mascarpone z cukrem pudrem i cukrem waniliowym – ok. 2-3 minut.

Na przygotowany herbatnikowy spód wykładamy serek mascarpone, układamy na nim umyte i pozbawione szypułek truskawki.

Wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka z bardzo płynnej stanie się gęsta – wykładamy ją na truskawki i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

 

Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Jagodzianki
June 21, 2018
Proste ciasto z rabarbarem
May 18, 2018
Muffinki jak pączki
January 27, 2018
Słodkie orzeszki z orzechowym kremem
December 18, 2017
Keks
December 11, 2017
Wilgotny piernik z powidłami
December 05, 2017
Pomysł na Halloween – czekolada
October 30, 2017
Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
September 28, 2017
Ciasto z agrestem
July 21, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe