Zupa – krem z dyni z orzechami i gorgonzolą
Zupa – krem z dyni z orzechami i gorgonzolą
Kolejna propozycja na smakowite wykorzystanie dyni.
I choć jedni pomyślą jak to, przecież sezon dyniowy już dawno minął, to powiem Wam, że w wielu marketach czy osiedlowych warzywniakach śmiało spotkacie to super warzywo, a jak nie to w wersji mrożonej dostępna jest wszędzie 🙂
Tym razem przygotowałam rozgrzewającą zupę dyniową, która świetnie sprawdzi się przy takiej pogodzie jaką mamy teraz za oknem.
Krem z dyni z orzechami i gorgonzolą:
– 500g dyni ( u mnie mrożona piżmowa)
– 2 średnie ziemniaki
– 1 marchewka
– 1 łyżka oleju
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 winnego jabłka
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
– 1/4 łyżeczki chilli
– duża szczypta cynamonu
– garść orzechów włoskich
– ok. 50g sera gorgonzola
– sól, pieprz
Ziemniaki, dynię, marchewkę i jabłko obieramy. Kroimy na większe kawałki.
Do wysokiego garnka wlewamy łyżkę oleju. Dobrze rozgrzewamy.
Następnie wrzucamy na rozgrzany olej ziemniaki, marchewkę i dynię. Smażymy ok. 3 – 4 min – mieszamy co jakiś czas.
Pod koniec smażenia dorzucamy pokrojone w kostkę jabłko.
Do garnka wlewamy bulion. Zmniejszamy moc palnika o połowę i gotujemy warzywa do miękkości – ok. 15 min.
Całość miksujemy blenderem na gładką masę.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach – dodajemy do zupy.
Naszą zupę doprawiamy chilli, cynamonem, solą i pieprzem.
Orzechy prażymy na suchej patelni, a gdy lekko ostygną siekamy je na mniejsze kawałki.
Gorgonzolę kroimy w kostkę 1cm x 1 cm.
Ciepłą zupę nalewamy do talerza, posypujemy orzechami i serem gorgonzola.
Smacznego 🙂