dżem z cukinii2
przetwory

Nietuzinkowy dżem z cukinii

Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Pasuje zarówno do dań na słono i na słodko. Tym razem pokażę Wam fajny, prosty przepis na wykorzystanie cukinii właśnie na słodko. Taki dżem idealnie pasuje do naleśników, do ciast czy do przełożenia ciasteczek.

 

dżem z cukinii2

 

Dżem z cukinii:

  • 1,5 kg cukinii obranej i pozbawionej nasion
  • 250 g cukru ( 1 szklanka )
  • sok z jednej cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 galaretka cytrynowa

Obraną i wypestkowaną cukinię kroimy w kostkę i wszystko wrzucamy do garnka. 

Cukinię zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, a następnie podgrzewamy na małym ogniu – tak by cukier się rozpuścił, a cukinia puściła sok – ok. 20 -25 minut.

Po tym czasie, całość miksujemy na gładką masę.

Dodajemy sok z cytryny i wsypujemy do garnka suchą galaretkę – mieszamy i gotujemy dżem na małym ogniu jeszcze ok 15 minut. 

Następnie przelewamy do suchych i czystych słoików. 

Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na blacie kuchennym do czasu, aż słoiki ostygną.

 

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.