Nietuzinkowy dżem z cukinii
Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Pasuje zarówno do dań na słono i na słodko. Tym razem pokażę Wam fajny, prosty przepis na wykorzystanie cukinii właśnie na słodko. Taki dżem idealnie pasuje do naleśników, do ciast czy do przełożenia ciasteczek.
Dżem z cukinii:
- 1,5 kg cukinii obranej i pozbawionej nasion
- 250 g cukru ( 1 szklanka )
- sok z jednej cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 galaretka cytrynowa
Obraną i wypestkowaną cukinię kroimy w kostkę i wszystko wrzucamy do garnka.
Cukinię zasypujemy cukrem i cukrem waniliowym, a następnie podgrzewamy na małym ogniu – tak by cukier się rozpuścił, a cukinia puściła sok – ok. 20 -25 minut.
Po tym czasie, całość miksujemy na gładką masę.
Dodajemy sok z cytryny i wsypujemy do garnka suchą galaretkę – mieszamy i gotujemy dżem na małym ogniu jeszcze ok 15 minut.
Następnie przelewamy do suchych i czystych słoików.
Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy na blacie kuchennym do czasu, aż słoiki ostygną.
Smacznego 🙂
One Comment
@net@
Czy mogę dodać ksylitol zamiast cukru?