lomon2
przetwory

Lemon Curd – Cytrynowy Krem

Lemon Curd – Cytrynowy Krem

 

Obiecałam kuzynce, że zrobię dla niej makaroniki.

Białka się suszą, ale co zrobić z żółtkami??

Nie miałam dużo czasu, żeby “bawić” się z kruchymi ciasteczkami, a i też nie chciałam żółtek wyrzucić.

I tak powstał lemon curd na samych żółtkach 🙂

Przyznaję, zawsze robiłam z całymi jajkami i nie byłam pewna, czy aby na pewno tym razem krem się uda.

Krem się udał, i śmiało mogę powiedzieć, że jest lepszy od tego na całych jajkach, bardziej kremowy i delikatniejszy w swojej strukturze.

Będzie idealny do przełożenia makaroników 🙂

 

lemon curd - krem cytrynowy

 

Lemon Curd :

– 3 żółtka

– pół szklanki cukru ( ok.100g)

– skórka i sok z 3 cytryn

– pół kostki masła (ok. 100-110 g)

 

Do garnuszka wsypujemy cukier, dodajemy żółtka.

Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok – przelewamy do garnuszka.

Podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodajemy masło i cały czas mieszamy (najlepiej rózgą).

Gdy masa zacznie delikatnie wrzeć, i robić się jaśniejsza –  w tym momencie krem powinien nam zgęstnieć, zdejmujemy garnuszek z ognia.

Przelewamy do czystego i suchego słoiczka.

Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

Smacznego 🙂

 

krem cytrynowy

5 komentarzy

  • Agata

    Aż mi ślinka pociekła…Uwielbiam cytryny, może się odważę i spróbuję zrobić 🙂

  • 0jla

    uwielbiam cytrynowe rzeczy! postaram się w weekend poświęcić trochę czasu i zrobić ten krem, bo wygląda smakowicie 🙂

  • Mama w Barcelonie

    Szybko i smacznie. Mimo, że specjalnie nie przepadam za smakiem cytryny, wygląda pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.