Lemon Curd – Cytrynowy Krem


Lemon Curd – Cytrynowy Krem

 

Obiecałam kuzynce, że zrobię dla niej makaroniki. Białka się suszą, ale co zrobić z żółtkami??

Nie miałam dużo czasu, żeby “bawić” się z kruchymi ciasteczkami, a i też nie chciałam żółtek wyrzucić.

I tak powstał lemon curd na samych żółtkach 🙂

Przyznaję, zawsze robiłam z całymi jajkami i nie byłam pewna, czy aby na pewno tym razem krem się uda.

Krem się udał, i śmiało mogę powiedzieć, że jest lepszy od tego na całych jajkach, bardziej kremowy i delikatniejszy w swojej strukturze.

Będzie idealny do przełożenia makaroników 🙂

 

lemon

 

Lemon Curd – Cytrynowy Krem:

– 3 żółtka

– pół szklanki cukru ( ok.100g)

– skórka i sok z 3 cytryn

– pół kostki masła (ok. 100-110 g)

 

Do garnuszka wsypujemy cukier, dodajemy żółtka. Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok – przelewamy do garnuszka.

Podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodajemy masło i cały czas mieszamy (najlepiej rózgą).

Gdy masa zacznie delikatnie wrzeć, i robić się jaśniejsza –  w tym momencie krem powinien nam zgęstnieć, zdejmujemy garnuszek z ognia.

Przelewamy do czystego i suchego słoiczka.

Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

Smacznego 🙂

 

lomon2

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Sok z czerwonej porzeczki
August 09, 2017
Ogórki z curry -do słoików na zimę
August 04, 2017
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017
Syrop miętowy do rozcieńczania 
July 04, 2017
Syrop z kwiatów czarnego bzu
June 19, 2017
Babka Cytrynowa. Próbowaliście już?
March 27, 2017
Śledzie z cytryną
December 23, 2016
Puree z dyni
December 11, 2016
Domowy Przecier Pomidorowy
December 11, 2016

5 Komentarzy

Agata
2017-04-06

Aż mi ślinka pociekła...Uwielbiam cytryny, może się odważę i spróbuję zrobić :-)

primipiatti_u
2017-04-06

☺☺

primipiatti_u
2017-04-06

Jest świetny do ciastek czy przełożenia ciasta ☺

0jla
2017-04-06

uwielbiam cytrynowe rzeczy! postaram się w weekend poświęcić trochę czasu i zrobić ten krem, bo wygląda smakowicie :)

Mama w Barcelonie
2017-04-06

Szybko i smacznie. Mimo, że specjalnie nie przepadam za smakiem cytryny, wygląda pysznie :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe