Lemon Curd – Cytrynowy Krem
Lemon Curd – Cytrynowy Krem
Obiecałam kuzynce, że zrobię dla niej makaroniki.
Białka się suszą, ale co zrobić z żółtkami??
Nie miałam dużo czasu, żeby „bawić” się z kruchymi ciasteczkami, a i też nie chciałam żółtek wyrzucić.
I tak powstał lemon curd na samych żółtkach 🙂
Przyznaję, zawsze robiłam z całymi jajkami i nie byłam pewna, czy aby na pewno tym razem krem się uda.
Krem się udał, i śmiało mogę powiedzieć, że jest lepszy od tego na całych jajkach, bardziej kremowy i delikatniejszy w swojej strukturze.
Będzie idealny do przełożenia makaroników 🙂
Lemon Curd :
– 3 żółtka
– pół szklanki cukru ( ok.100g)
– skórka i sok z 3 cytryn
– pół kostki masła (ok. 100-110 g)
Do garnuszka wsypujemy cukier, dodajemy żółtka.
Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok – przelewamy do garnuszka.
Podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodajemy masło i cały czas mieszamy (najlepiej rózgą).
Gdy masa zacznie delikatnie wrzeć, i robić się jaśniejsza – w tym momencie krem powinien nam zgęstnieć, zdejmujemy garnuszek z ognia.
Przelewamy do czystego i suchego słoiczka.
Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Agata
Aż mi ślinka pociekła…Uwielbiam cytryny, może się odważę i spróbuję zrobić 🙂
primipiatti_u
☺☺
primipiatti_u
Jest świetny do ciastek czy przełożenia ciasta ☺
0jla
uwielbiam cytrynowe rzeczy! postaram się w weekend poświęcić trochę czasu i zrobić ten krem, bo wygląda smakowicie 🙂
Mama w Barcelonie
Szybko i smacznie. Mimo, że specjalnie nie przepadam za smakiem cytryny, wygląda pysznie 🙂