Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym
Ten wpis powinnam dedykować wszystkich zaganianym, zalatanym, którzy chcą dobrze zjeść, ale nie mają czasu na siedzenie przy garach 🙂 Całe danie robi się max. 20min.
Zapraszam na pyszny makaron z kurkami 🙂
Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowym:
– 250g makaronu pappardelle
– 200 g kurek
– 2 łyżki boczku pokrojonego w kosteczkę
– 1/2 cebuli
– łyżka masła
– 150 – 200 ml gęstej śmietanki kremówki lub śmietany 18% do sosów
– sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie myjemy i osuszamy kurki, większe kroimy na połówki.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę masła, wrzucamy pokrojony boczek i obsmażamy ok. 1 min. Następnie kroimy cebulę w drobną kosteczkę i dodajemy do boczku, mieszamy i smażymy kolejną minutę. Dodajemy kurki i smażymy na średnim ogniu ok. 3 min.
Następnie wlewamy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 2 min, aż sos zgęstnieje.
Do powstałego sosu dodajemy ugotowany makaron. wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego 🙂