Domowy Przecier Pomidorowy
Domowy Przecier Pomidorowy
Jeśli lubicie dania z pomidorami w roli głównej, to już naprawdę ostatni dzwonek na zakup pomidorów, takich prawdziwych, polskich, pachnących.
A dzisiaj zapraszam Was na domowy przecier pomidorowy ,bardzo przydatny np. do zupy pomidorowej 🙂
Domowy Przecier Pomidorowy:
– 2 kg pomidorów ( u mnie odmiana Lima)
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka soli
Pomidory sparzyć wrzątkiem (przelać gorącą wodą przez kilkanaście sekund – zazwyczaj przelewam na dużym sicie).
Pomidory umieszczamy w dużym garnku, jeśli mają duże gniazda nasienne – należy je usunąć.
Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy moc palnika do minimum ( tak by przecier delikatnie bulgotał). Dodajemy sól i cukier, mieszamy co jakiś czas i gotujemy ok. 40min.
Następnie do drugiego garnka przecieramy przecier przez sito lub przecierak.
Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy następne 40 min – tak by odparować część wody, aby przecier zgęstniał.
Przelewamy gorący przecier do wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego 🙂