Domowy Przecier Pomidorowy


Domowy Przecier Pomidorowy

 

Jeśli lubicie dania z pomidorami w roli głównej, to już naprawdę ostatni dzwonek na zakup pomidorów, takich prawdziwych, polskich, pachnących.

A dzisiaj zapraszam Was na domowy przecier pomidorowy ,bardzo przydatny np. do zupy pomidorowej 🙂

 

przecier

 

Domowy Przecier Pomidorowy:

– 2 kg pomidorów ( u mnie odmiana Lima)

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżeczka soli

 

Pomidory sparzyć wrzątkiem (przelać gorącą wodą przez kilkanaście sekund – zazwyczaj przelewam na dużym sicie).

Pomidory umieszczamy w dużym garnku, jeśli mają duże gniazda nasienne – należy je usunąć.

Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy moc palnika do minimum ( tak by przecier delikatnie bulgotał). Dodajemy sól i cukier, mieszamy co jakiś czas i gotujemy ok. 40min.

Następnie do drugiego garnka przecieramy przecier przez sito lub przecierak.

Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy następne 40 min – tak by odparować część wody, aby przecier zgęstniał.

Przelewamy gorący przecier do wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Dżem z dyni i pomarańczy
October 19, 2017
Mus jabłkowy
October 09, 2017
Leczo
September 19, 2017
Sok z malin na zimę
September 07, 2017
Szakszuka
August 31, 2017
Kompot ze śliwek
August 29, 2017
Sok z czerwonej porzeczki
August 09, 2017
Ogórki z curry -do słoików na zimę
August 04, 2017
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe