Fit ciastka z chia i płatkami owsianymi
Bardzo dobre, zdrowe fit ciastka z chia i płatkami owsianymi.
Na dodatek ciastka są bez cukru, bez jajek, bez nabiału – a więc są bezpieczne dla Alergików.
Jeśli jakimś cudem nie zjecie ich w dniu pieczenia – spokojnie możecie je przechowywać w metalowej puszce do 6 dni.
Fit ciastka z chia i płatkami owsianymi :
– 2 banany ( najlepiej dojrzałe)
– 5 łyżek musu jabłkowego
– 10 daktyli
– 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
– 3 łyżki nasion chia
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 szklanki mąki żytniej
Do niewielkiej miseczki wkładamy daktyle, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie odcedzamy daktyle z nadmiaru wody i siekamy na drobne kawałki.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce i mieszamy silikonową szpatułką.
Na koniec dodajemy posiekane daktyle i jeszcze chwilę mieszamy – tak by wszystkie składniki połączyły się.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę i lekko dociskamy zwilżoną dłonią.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 11- 14 minut – do lekkiego zrumienia.
Po upieczeniu wykładamy ciastka na kratkę do wystudzenia.
Smacznego 🙂
One Comment
Jagoda
Muszę spróbować i się podzielę opinią