Kokosanki
Błyskawiczne ciastka pachnące kokosem – to mogą być tylko kokosanki.
Są świetną propozycją do wykorzystania zalegających białek.
Słodkie, chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące się w środku.
Można kokosanki przechowywać do 2 tygodni w metalowej puszce.
Kokosanki:
– 4 białka jaj
– 150 g wiórek kokosowych
– 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli
Do niedużego garnka wlewamy szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia.
Do miski ( koniecznie większej niż garnek ) dodajemy białka jaj, cukier i cukier waniliowy.
Miskę umieszczamy na garnku i trzepaczką mieszamy białka z cukrem ( cukier pod wpływem ciepła ma się rozpuścić ).
Co chwilę sprawdzamy czy cukier już się rozpuścił ( nie wolno za długo trzymać białek w kąpieli wodnej, ponieważ białka zetną się i powstanie jajecznica – najlepszą metodą na sprawdzenie czy cukier już się rozpuścił to nabrać palcem odrobinę masy, jeśli pod palcami będą wyczuwalne grudki, to znak, że cukier jeszcze się NIE rozpuścił ).
Po rozpuszczeniu cukru w kąpieli wodnej, miskę zestawiamy z garnka i masę białkowo – cukrową miksujemy około 1 minuty.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe i całość miksujemy jeszcze około 2 minut.
Na koniec, na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy masę kokosową – łyżką robimy kleksy o średnicy około 6 cm.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 15 – 18 minut – do zarumienienia.
Smacznego 🙂