Kokosanki


Błyskawiczne ciastka pachnące kokosem – to mogą być tylko kokosanki.

Są świetną propozycją do wykorzystania zalegających białek.

Słodkie, chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące się w środku.

Można kokosanki przechowywać do 2 tygodni w metalowej puszce.

 

 

kokosanki

 

Kokosanki:

– 4 białka jaj

– 150 g wiórek kokosowych

– 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– szczypta soli

 

Do niedużego garnka wlewamy szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia.

Do miski ( koniecznie większej niż garnek ) dodajemy białka jaj, cukier i cukier waniliowy.

Miskę umieszczamy na garnku i trzepaczką mieszamy białka z cukrem ( cukier pod wpływem ciepła ma się rozpuścić ).

Co chwilę sprawdzamy czy cukier już się rozpuścił ( nie wolno za długo trzymać białek w kąpieli wodnej, ponieważ białka zetną się i powstanie jajecznica – najlepszą metodą na sprawdzenie czy cukier już się rozpuścił to nabrać palcem odrobinę masy, jeśli pod palcami będą wyczuwalne grudki, to znak, że cukier jeszcze się NIE rozpuścił ).

Po rozpuszczeniu cukru w kąpieli wodnej, miskę zestawiamy z garnka i masę białkowo – cukrową miksujemy około 1 minuty.

Następnie dodajemy wiórki kokosowe i całość miksujemy jeszcze około 2 minut.

 

Na koniec, na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy masę kokosową – łyżką robimy kleksy o średnicy około 6 cm.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 15 – 18 minut – do zarumienienia.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto marchewkowe z czekoladą
September 13, 2019
Szybkie racuchy z jabłkami
August 18, 2019
Muffinki na maślance z malinami
July 24, 2019
Drożdżówki z serem i truskawkami
June 26, 2019
Pancakes
June 16, 2019
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
May 12, 2019
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
April 19, 2019
Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe