Bułki pszenne z płatkami owsianymi


Bułki pszenne z płatkami owsianymi

 

Pyszne bułki pszenne, obsypane płatkami owsianymi zarówno z wierzchu jak i od spodu.

Miękkie, puszyste, najlepsze na ciepło z ulubionym dżemem 😉

Polecam!!

 

bulki_20150426193541

 

Bułki pszenne z płatkami owsianymi:

(przepis na ok. 10-11 bułek)

– 2 szklanki mąki pszennej

– 20g świeżych drożdży

– 2 łyżki miodu płynnego

– 1 szklanka ciepłego mleka

– 3 łyżki masła

– 1 jajko

– 1/2 łyżeczki soli

– garść płatków owsianych

 

W małym garnuszku roztapiamy masło. Do 1/2 szklanki mleka dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 2 minuty, tak by drożdże rozpuściły się.

W dużej misce łączymy pozostałe składniki i dodajemy mleko z drożdżami.

Wyrabiamy ciasto tak, by było gładkie i elastyczne ( ok. 10-15 min, podsypujemy mąką dopóki ciasto będzie się kleić ).

Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 h 30 min w misce oprószonej mąką, w ciepłym miejscu i nie przewiewnym miejscu .

Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Z ciasta formujemy kulki.

Każdą kulkę dociskamy z jednej strony w płatkach owsianych – będzie to nasz spód – i tak przygotowaną kulkę odkładamy na blachę, płatkami owsianymi do dołu.

Nasze bułki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200oC.

Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy obficie płatkami owsianymi ( u mnie lekko rozdrobnione płatki – tak by lepiej trzymały się bułki ).

Pieczemy ok. 15-17min.

 

Smacznego 🙂

 

bulki2_20150426193607

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Babeczki czekoladowe z kremem waniliowym 
April 11, 2017
Placuszki bananowe – banana pancakes
March 24, 2017
Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
January 10, 2017
Owsianki z żurawiną
December 19, 2016
Gofry
December 14, 2016
Bułeczki pszenne z czarnuszką
December 13, 2016
Domowa ciabatta
December 13, 2016
Bułki orkiszowe z ziarnami i olejem rzepakowym
December 13, 2016
Nocna owsianka na dzień dobry!
December 10, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe