Bułki pszenne z płatkami owsianymi
Bułki pszenne z płatkami owsianymi
Pyszne bułki pszenne, obsypane płatkami owsianymi zarówno z wierzchu jak i od spodu.
Miękkie, puszyste, najlepsze na ciepło z ulubionym dżemem 😉
Polecam!!
Bułki pszenne z płatkami owsianymi:
(przepis na ok. 10-11 bułek)
– 2 szklanki mąki pszennej
– 20g świeżych drożdży
– 2 łyżki miodu płynnego
– 1 szklanka ciepłego mleka
– 3 łyżki masła
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki soli
– garść płatków owsianych
W małym garnuszku roztapiamy masło. Do 1/2 szklanki mleka dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 2 minuty, tak by drożdże rozpuściły się.
W dużej misce łączymy pozostałe składniki i dodajemy mleko z drożdżami.
Wyrabiamy ciasto tak, by było gładkie i elastyczne ( ok. 10-15 min, podsypujemy mąką dopóki ciasto będzie się kleić ).
Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 h 30 min w misce oprószonej mąką, w ciepłym miejscu i nie przewiewnym miejscu .
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Z ciasta formujemy kulki.
Każdą kulkę dociskamy z jednej strony w płatkach owsianych – będzie to nasz spód – i tak przygotowaną kulkę odkładamy na blachę, płatkami owsianymi do dołu.
Nasze bułki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200oC.
Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy obficie płatkami owsianymi ( u mnie lekko rozdrobnione płatki – tak by lepiej trzymały się bułki ).
Pieczemy ok. 15-17min.
Smacznego 🙂