pomi
przetwory

Marynowane pomidorki koktajlowe

Marynowane pomidorki koktajlowe

 

Pomidory zazwyczaj jemy świeże, lub używamy przecieru pomidorowego do sosów.

Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamknąć te małe cudeńka w słoiku pełnym aromatu i smaku.

Jeśli lubicie przetwory, ten przepis jest dla Was 🙂

 

pomi

 

Marynowane pomidorki koktajlowe:

– 1 kg dojrzałych pomidorków koktajlowych

– 2 ząbki czosnku

– 1 papryczka chilli

– 1-2 łyżki gorczycy

– 1 łyżeczka soli

– liście laurowe ( po jednym na słoik)

– 1 szklanka octu z białego wina

– 1 szklankę wody

– 2 łyżki cukru

– 1 łyżka miodu

 

Pomidorki myjemy, pozostawiamy na cedzaku. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.

Do garnka dodajemy wodę, ocet, czosnek, gorczycę, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy miód i papryczkę ( dla osób, które lubią bardzo ostre przetwory polecam pokroić papryczkę w plasterki ;).

Do słoików wkładamy pomidorki i po jednym liściu laurowym. Tak przygotowane pomidorki zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, by słoiki zaciągnęły się.

 

Już po dwóch dniach możemy przystąpić do konsumpcji 😉

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.