Marynowane pomidorki koktajlowe
Marynowane pomidorki koktajlowe
Pomidory zazwyczaj jemy świeże, lub używamy przecieru pomidorowego do sosów.
Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zamknąć te małe cudeńka w słoiku pełnym aromatu i smaku.
Jeśli lubicie przetwory, ten przepis jest dla Was 🙂
Marynowane pomidorki koktajlowe:
– 1 kg dojrzałych pomidorków koktajlowych
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 1-2 łyżki gorczycy
– 1 łyżeczka soli
– liście laurowe ( po jednym na słoik)
– 1 szklanka octu z białego wina
– 1 szklankę wody
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka miodu
Pomidorki myjemy, pozostawiamy na cedzaku. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
Do garnka dodajemy wodę, ocet, czosnek, gorczycę, sól i cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy miód i papryczkę ( dla osób, które lubią bardzo ostre przetwory polecam pokroić papryczkę w plasterki ;).
Do słoików wkładamy pomidorki i po jednym liściu laurowym. Tak przygotowane pomidorki zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, by słoiki zaciągnęły się.
Już po dwóch dniach możemy przystąpić do konsumpcji 😉
Smacznego