Zdrowe śniadanie: jaglanka z owocami


Zdrowe śniadanie: jaglanka z owocami

 

Nie potrafię funkcjonować bez śniadania – dla mnie to obowiązkowa podstawa dnia i nie ważne czy jest to kanapka, jogurt czy owsianka. Ostatnio musiałam zrobić badania, warunek – być na czczo.

Łatwo nie było, ale przygotowałam się 😉

Zaraz po badaniu mogłam zjeść swoje śniadanie, bo w torebce miałam słoiczek z pyszna i pożywną jaglanką.

 

jaglanka w słoiku

Jaglanka z owocami:

– 1 szklanka kaszy jaglanej

– 3 szklanki mleka (zwykle mleko możecie zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym)

– 2 łyżki miodu

– laska cynamonu (zamiast laski cynamonu możemy dać 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu)

Owoce:

– garść borówek mrożonych lub świeżych

– garść truskawek mrożonych lub świeżych

– 1 łyżka miodu

 

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie – przelewając ją 3 razy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem (płucząc kaszę pozbawiamy ją goryczki). Wypłukaną kaszę przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka i zagotowujemy. zmniejszamy ogień, wrzucamy laskę cynamonu i gotujemy ok 15-20 min – co jakiś czas mieszając. Jeśli kasza wchłonie mleko dolewamy kolejną szklankę, mieszamy i gotujemy kaszę do miękkości. Na koniec dodajemy miód – jeśli nie chcemy, aby nasza kasza była za słodka dodajemy tylko łyżkę miodu.

Przygotowujemy owoce:

Do niewielkiego garnuszka wrzucamy owoce – truskawki, jeśli są za duże to kroimy na połówki lub w ćwiartki. Ustawiamy palnik na małej mocy i podgrzewamy owoce, żeby puściły sok.

Następnie zwiększamy moc palnika i gotujemy owoce, ok 5-10 min, tak by odparowała woda, a sok z owoców trochę zgęstniał tworząc syrop.

Na koniec dodajemy miód, mieszamy.

Kaszę możemy przygotować dzień wcześniej.

Jaglanka smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

tarta z mascarpone i truskawkami – bez pieczenia
July 07, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017
Placuszki bananowe – banana pancakes
March 24, 2017
Zdrowe Kulki Rafaello
March 21, 2017
Słodko – słone ciasto z Almette
February 17, 2017
Domowe żelki – pomysł na walentynki 
February 12, 2017
Mocno czekoladowe brownie
December 23, 2016
Beza Pavlova
December 23, 2016
Drożdżowe rogaliki z serkiem i jagodami
December 23, 2016

7 Komentarzy

patrycja
2017-05-08

Pysznie wygląda, muszę kiedyś wypróbować.

primipiatti_u
2017-05-08

Wypróbuj koniecznie ☺️

Zacisze Rozmaitości, Lidia
2017-05-08

No proszę, jakie to proste i jakie zdrowe! Do tego wygląda obłędnie! A tak a`propos wszystkie wymienione przez Ciebie półprodukty mam w kuchni :) Nic, tylko testować.

primipiatti_u
2017-04-27

Tak, jest gęsta - jeśli lubi Pani bardziej płynną - wystarczy zmniejszyć o 1/3 ilośc kaszy jaglanej ☺️

Ewelina
2017-04-27

Pychotka, mam tylko pytanie, wyszła mi bardzo gęsta taka ma być?

W gwiazdki
2017-03-17

O kurczę, jak pięknie i smacznie to wygląda! Z przyjemnością kradnę przepis. Nigdy nie jem śniadań, ale jaglanka w twoim wydaniu skutecznie mnie zachęca ;)

Tedi
2017-03-17

Brzmi pysznie ☺

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe