Zdrowe śniadanie: jaglanka z owocami
Zdrowe śniadanie: jaglanka z owocami
Nie potrafię funkcjonować bez śniadania – dla mnie to obowiązkowa podstawa dnia i nie ważne czy jest to kanapka, jogurt czy owsianka. Ostatnio musiałam zrobić badania, warunek – być na czczo.
Łatwo nie było, ale przygotowałam się 😉
Zaraz po badaniu mogłam zjeść swoje śniadanie, bo w torebce miałam słoiczek z pyszna i pożywną jaglanką.
Jaglanka z owocami:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 3 szklanki mleka (zwykle mleko możecie zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym)
– 2 łyżki miodu
– laska cynamonu (zamiast laski cynamonu możemy dać 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu)
Owoce:
– garść borówek mrożonych lub świeżych
– garść truskawek mrożonych lub świeżych
– 1 łyżka miodu
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie – przelewając ją 3 razy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem (płucząc kaszę pozbawiamy ją goryczki). Wypłukaną kaszę przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka i zagotowujemy. zmniejszamy ogień, wrzucamy laskę cynamonu i gotujemy ok 15-20 min – co jakiś czas mieszając. Jeśli kasza wchłonie mleko dolewamy kolejną szklankę, mieszamy i gotujemy kaszę do miękkości. Na koniec dodajemy miód – jeśli nie chcemy, aby nasza kasza była za słodka dodajemy tylko łyżkę miodu.
Przygotowujemy owoce:
Do niewielkiego garnuszka wrzucamy owoce – truskawki, jeśli są za duże to kroimy na połówki lub w ćwiartki. Ustawiamy palnik na małej mocy i podgrzewamy owoce, żeby puściły sok.
Następnie zwiększamy moc palnika i gotujemy owoce, ok 5-10 min, tak by odparowała woda, a sok z owoców trochę zgęstniał tworząc syrop.
Na koniec dodajemy miód, mieszamy.
Kaszę możemy przygotować dzień wcześniej.
Jaglanka smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
primipiatti_u
Często używam słoika nakiego na przyprawy z zamknięciem i gumą dookoła rantu – wtedy mam pewność, ze nic się nie wyleje ?
Ewa
Na pewno zrobię! Świetny też pomysł na drugie śniadanie do szkoły córki. Tylko muszę jakiś słoiczek kupić, bo te zwykłe to nie bardzo…
patrycja
Pysznie wygląda, muszę kiedyś wypróbować.
primipiatti_u
Wypróbuj koniecznie ☺️
Zacisze Rozmaitości, Lidia
No proszę, jakie to proste i jakie zdrowe! Do tego wygląda obłędnie! A tak a`propos wszystkie wymienione przez Ciebie półprodukty mam w kuchni 🙂 Nic, tylko testować.
primipiatti_u
Tak, jest gęsta – jeśli lubi Pani bardziej płynną – wystarczy zmniejszyć o 1/3 ilośc kaszy jaglanej ☺️
Ewelina
Pychotka, mam tylko pytanie, wyszła mi bardzo gęsta taka ma być?
W gwiazdki
O kurczę, jak pięknie i smacznie to wygląda! Z przyjemnością kradnę przepis. Nigdy nie jem śniadań, ale jaglanka w twoim wydaniu skutecznie mnie zachęca 😉
Tedi
Brzmi pysznie ☺