jaglanka
fit,  śniadania

Zdrowe śniadanie: jaglanka z owocami

Zdrowe śniadanie: jaglanka z owocami

 

Nie potrafię funkcjonować bez śniadania – dla mnie to obowiązkowa podstawa dnia i nie ważne czy jest to kanapka, jogurt czy owsianka. Ostatnio musiałam zrobić badania, warunek – być na czczo.

Łatwo nie było, ale przygotowałam się 😉

Zaraz po badaniu mogłam zjeść swoje śniadanie, bo w torebce miałam słoiczek z pyszna i pożywną jaglanką.

 

jaglanka w słoiku

Jaglanka z owocami:

– 1 szklanka kaszy jaglanej

– 3 szklanki mleka (zwykle mleko możecie zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym)

– 2 łyżki miodu

– laska cynamonu (zamiast laski cynamonu możemy dać 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu)

Owoce:

– garść borówek mrożonych lub świeżych

– garść truskawek mrożonych lub świeżych

– 1 łyżka miodu

 

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie – przelewając ją 3 razy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem (płucząc kaszę pozbawiamy ją goryczki). Wypłukaną kaszę przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka i zagotowujemy. zmniejszamy ogień, wrzucamy laskę cynamonu i gotujemy ok 15-20 min – co jakiś czas mieszając. Jeśli kasza wchłonie mleko dolewamy kolejną szklankę, mieszamy i gotujemy kaszę do miękkości. Na koniec dodajemy miód – jeśli nie chcemy, aby nasza kasza była za słodka dodajemy tylko łyżkę miodu.

Przygotowujemy owoce:

Do niewielkiego garnuszka wrzucamy owoce – truskawki, jeśli są za duże to kroimy na połówki lub w ćwiartki. Ustawiamy palnik na małej mocy i podgrzewamy owoce, żeby puściły sok.

Następnie zwiększamy moc palnika i gotujemy owoce, ok 5-10 min, tak by odparowała woda, a sok z owoców trochę zgęstniał tworząc syrop.

Na koniec dodajemy miód, mieszamy.

Kaszę możemy przygotować dzień wcześniej.

Jaglanka smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

 

Smacznego 🙂

9 komentarzy

  • primipiatti_u

    Często używam słoika nakiego na przyprawy z zamknięciem i gumą dookoła rantu – wtedy mam pewność, ze nic się nie wyleje ?

  • Ewa

    Na pewno zrobię! Świetny też pomysł na drugie śniadanie do szkoły córki. Tylko muszę jakiś słoiczek kupić, bo te zwykłe to nie bardzo…

  • Zacisze Rozmaitości, Lidia

    No proszę, jakie to proste i jakie zdrowe! Do tego wygląda obłędnie! A tak a`propos wszystkie wymienione przez Ciebie półprodukty mam w kuchni 🙂 Nic, tylko testować.

  • primipiatti_u

    Tak, jest gęsta – jeśli lubi Pani bardziej płynną – wystarczy zmniejszyć o 1/3 ilośc kaszy jaglanej ☺️

  • W gwiazdki

    O kurczę, jak pięknie i smacznie to wygląda! Z przyjemnością kradnę przepis. Nigdy nie jem śniadań, ale jaglanka w twoim wydaniu skutecznie mnie zachęca 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.