Pasztet z zielonej soczewicy i pieczarek – wegański


Pasztet z zielonej soczewicy i pieczarek – wegański

 

Pierwszy wegański pasztet, który naprawdę mnie zachwycił.

I nie, nie jest to żadna reklama, tym bardziej, że jestem z tych co pasztety lubią, ale takie prawdziwe, mięsne – w tych roślinnych zawsze czegoś mi brakowało, a ten jest inny.

Najbardziej zbliżony smakiem i kolorem do tradycyjnego pasztetu.

Nie jest mdły, ani suchy.

Duża ilość przypraw powoduje wyjątkowość tego wegańskiego cuda.

Pasztet zobaczyłam na Instagramie u @radtkemarta i to właśnie od niej dostałam przepis na wege pasztet.

Przepis pochodzi z tej strony – trochę go zmodyfikowałam 😉

 

 pokrojony pasztet wege

 

 

Wegański pasztet z zielonej soczewicy i pieczarek:

– 200g suchej zielonej soczewicy – namoczonej przez 2 h

– 1 szklanka kaszy jaglanej ( dałam 1/2 szklanki kaszy jaglanej i  trochę ponad 1/2 szklanki ugotowanego ryżu z obiadu)

– 500g pieczarek

– 4 łyżki oleju

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1/2 szklanki słonecznika

– 2 łyżki sosu sojowego

– 2 liście laurowe

– 4 ziarna ziela angielskiego

– 4 ziarna pieprzu czarnego

– 4 ziarna jałowca (niekoniecznie)

– 1 duży pęczek natki pietruszki

– 1 łyżka siemienia lnianego (najlepiej mielony, ale ja nie miałam i dałam w ziarenkach – blender sobie z nimi poradził)

– 2 płaskie łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

– 2 płaskie łyżeczki majeranku

– 1 łyżeczka suszonego tymianku

– 1/2 łyżeczki cząbru

– sól, pieprz

 

Namoczoną soczewicę gotujemy do miękkości – ok. 20 min.

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, przesypujemy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

Pieczarki czyścimy, obieramy i kroimy w plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego liście laurowe, zielę angielskie, pieprz w kulkach i jałowiec – chwilę podsmażamy, aż przyprawy puszczą aromat.

Następnie wrzucamy pokrojoną cebulę, mieszamy i po ok. 30 sekundach dorzucamy czosnek – smażymy kolejne 30 sekund.

Po tym czasie dorzucamy pieczarki, mieszamy i całość przykrywamy pokrywką – zmniejszamy moc palnika do połowy i smażymy ok. 4-5 min, aż pieczarki puszczą “sok”.

Na koniec zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze ok 2 min, aż cała woda odparuje, a pieczarki lekko się zrumienią.

Z patelni wyjmujemy przyprawy, a usmażone pieczarki przekładamy do dużej miski.

Soczewicę odcedzamy i przekładamy do miski, tak samo postępujemy z kaszą jaglaną.

Jeśli oprócz kaszy jaglanej będziecie dodawać ryż, to jest właśnie ten moment, żeby go umieścić w misce.

Następnie do miski dodajemy pozostałe przyprawy: paprykę, majeranek,tymianek, cząber, posiekaną natkę pietruszki, siemię lniane oraz słonecznik.

Całość miksujemy blenderem na gładką masę.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Masę przekładamy do keksówki o wymiarach 23x11cm (użyłam jednorazowej foremki aluminiowej).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 60 min.

Upieczony pasztet pozostawiamy w foremce do całkowitego przestygnięcia – najlepiej zostawić na całą noc.

 

Smacznego 🙂

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Makaron z kurczakiem i pieczarkami 
April 25, 2017
Zupa pieczarkowa
January 04, 2017
Wege Sushi – wege Futomaki
December 11, 2016
Gofry dla Alergika – wegańskie
December 10, 2016
Moja granola
December 10, 2016
Pudding chia z musem z mrożonych truskawek
November 29, 2016

10 Komentarzy

primipiatti_u
2017-04-05

Dziękuje 😘

Anna
2017-04-05

Bardzo lubię wegańskie pasztety :) i podziwiam Cię za te wszystkie piękne zdjęcia :)

primipiatti_u
2017-04-03

Za soczewica tez nie przepadam, ale ten pasztet podbił moje podniebienie ☺ i wcale jej tam nie czuć 😜

primipiatti_u
2017-04-03

Tez lubie z gotowanymi warzywami - wtedy pasztet robi sie niezwykle wilgotny ☺

Bookendorfina Izabela Pycio
2017-04-03

Skuszę się na taką odsłonę pasztetu, może dzięki niemu polubię soczewicę, która występuje w tylu produktach, a wciąż nie mogę się do niej przekonać. Już czuję, że pieczarki okażą się jej dobrym sprzymierzeńcem. :)

roomrebel
2017-04-03

o tak! soczewica w każdym wydaniu jest boska a pasztety są przepyszne. ja czasem dodawałam również zmielone warzywa i też wychodziło smacznie . muszę wrócić do tematu bo dawno nie robiłam :)

Małgosia
2017-03-31

Pycha! Robię podobny pasztet, ale dodaję nieco inne przyprawy. Uwielbiam połączenie soczewicy i pieczarek. :)

Magdalena
2017-03-31

Wegańskie pasztety są super pyszne! Wiele osób mi mówi, żeby mrozić, bo szybko tracą na świeżości, ale u nas znikają zawsze do końca dnia .-)

primipiatti_u
2017-03-31

Bez tych przypraw niestety niejeden wege pasztet wyjdzie nijaki 😬 musze wypróbować ten z bakłażana, bo jesteś kolejna juz osoba, która go poleca ☺

Gosia
2017-03-31

wyglada swietnie!
mnie w tych weganskich przepisach przeraza ilosc skladników i przypraw. Wiem, ze musi tak byc ale duzo tego.
Robiam ostatnio pasztet veganski z pieczonych baklazanów i zielonej soczewicy. Byl rewelacyjny!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe