babka na oleju2
wypieki

Babka na oleju

Babka na oleju

Babka na oleju -przepis na nią jest w mojej rodzinie od wielu, wielu lat.

Tradycją jest, że na Wielkanoc mama piecze babkę na jogurcie, ja piekę babkę budyniową, a babcia – babkę na oleju.

W tym roku babcia się ugięła i przekazała mi przepis na tą właśnie babkę, a to wszystko za sprawą jej wyjazdu w okresie świątecznym 😉

Babka jest bardzo smaczna, aromatyczna, lekko wilgotna – swoją strukturą przypomina trochę babkę piaskową.

 

babka na oleju

 

Babka na oleju:

– 4 duże jajka

– 1 szklanka drobnego cukru

– niepełna 1 szklanka oleju

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego ( można użyć dowolnego aromatu – u mnie najchętniej jedzą te z wanilią)

– 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

– cukier puder

 

W dużej misce umieszczamy jajka i cukier – całość miksujemy do uzyskania jasnej, gęstej masy – miksowanie potrwa ok. 5-7 min, masa ma dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Do ubitej masy jajecznej wlewamy olej cienką stróżką – cały czas miksujemy.

Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy – chwilę jeszcze miksujemy.

Na koniec do miski przesiewamy mąki i proszek do pieczenia – nie miksujemy! – mieszamy masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką do połączenia się składników.

Formę do babki lub większą keksówkę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą – nadmiar bułki wytrzepujemy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok. 50 min – do tzw suchego patyczka.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.