Babka na oleju
Babka na oleju
Babka na oleju -przepis na nią jest w mojej rodzinie od wielu, wielu lat.
Tradycją jest, że na Wielkanoc mama piecze babkę na jogurcie, ja piekę babkę budyniową, a babcia – babkę na oleju.
W tym roku babcia się ugięła i przekazała mi przepis na tą właśnie babkę, a to wszystko za sprawą jej wyjazdu w okresie świątecznym 😉
Babka jest bardzo smaczna, aromatyczna, lekko wilgotna – swoją strukturą przypomina trochę babkę piaskową.
Babka na oleju:
– 4 duże jajka
– 1 szklanka drobnego cukru
– niepełna 1 szklanka oleju
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego ( można użyć dowolnego aromatu – u mnie najchętniej jedzą te z wanilią)
– 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– cukier puder
W dużej misce umieszczamy jajka i cukier – całość miksujemy do uzyskania jasnej, gęstej masy – miksowanie potrwa ok. 5-7 min, masa ma dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Do ubitej masy jajecznej wlewamy olej cienką stróżką – cały czas miksujemy.
Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy – chwilę jeszcze miksujemy.
Na koniec do miski przesiewamy mąki i proszek do pieczenia – nie miksujemy! – mieszamy masę drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką do połączenia się składników.
Formę do babki lub większą keksówkę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą – nadmiar bułki wytrzepujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok. 50 min – do tzw suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Monika Kilijańska
Uwielbiam przepisy na ciasta na oleju.
Bielecki.es
Świetne i proste ciasto , sam mam jeden przepis z olejem na dobre ciasto – placek amerykański (z bakaliami i jabłkami). 😉
primipiatti_u
Spróbuj babkę cytrynowa – oststnio była hitem u synka w przedszkolu ☺
Olga
Kurczę, chyba się skuszę na Wielkanoc, bo wielbiam wszelkiego rodzaju babki, nawet takie z zakalcem 🙂
primipiatti_u
☺☺
primipiatti_u
To prawda – do kawy idealna ☺
Helena
Znam ten przepis, babka wychodzi przepyszna ?
Monika
Oj taka babka do kawki idealnie 🙂