Jagielnik – czyli ciasto dla Alergika
Jagielnik – czyli ciasto dla Alergika
Cztery lata temu synek musiał przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną.
Niby nic strasznego, ale dla mnie był to mur, ściana nie do przeskoczenia, ponieważ wcześniej nie spotkałam się z problemem nietolerancji glutenu.
Zaczęłam czytać co można jeść przy takiej diecie, czego nie wolno. Powoli, systematycznie odkrywałam nowe produkty i nowe połączenia smakowe.
Do dziś nie zapomnę miny mojej babci jak zobaczyła kisiel z tapioki 😉
Na szczęście dzieć z alergii wyrósł, a z tych wszystkich kombinacji smakowych, bezglutenowych zostało z nami ciasto jaglane.
W pełni bezpieczne zarówno dla bezglutenowca jak i alergika na mleko czy jajko.
Smaczne, wilgotne ciasto, które nie wymaga pieczenia.
Szybkie w przygotowaniu 🙂
Jagielnik:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 2 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
– 1 puszka mleka kokosowego
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki cukru
-tabliczka czekolady gorzkiej
-1 łyżka oleju kokosowego lub 1 łyżka margaryny bezmlecznej
-opcjonalnie orzechy, rodzynki
Kaszę jaglaną płuczemy 2-3 razy zimna wodą.
Następnie do wrzącej wody wrzucamy kaszę i obgotowujemy ja ok 3 min- odcedzamy.
Ponownie kaszę zalewamy wrzątkiem – ok 1,5 szklanki wrzącej wody – do tego dodajemy mleczko kokosowe.
Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 20-25 min.
Zdejmujemy z ognia i przykrywamy garnek pokrywka, żeby kasza mogła wchłonąć nadmiar wody.
Kasze miksujemy blenderem – nie jest to konieczne.
Do kaszy dodajemy wiórki kokosowe, cukier, miód, bakalie i mieszamy.
Przekładamy do formy lub naczynia żaroodpornego o wymiarach 27cm x 17cm ( lub forma o średnicy 24cm) .
Dobrze rozprowadzamy po całej formie, dociskamy dłońmi.
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min 1 godzinę – najlepiej na całą noc.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Bookendorfina Izabela Pycio
jako alergik mam teraz wymówkę, aby delektować się tym ciastem bez żadnych przeszkód i… ilości. 😉 Przepis chętnie przygarniam. 🙂
Bookendorfina
Ewelina
Nie jestem alergikiem ,ale ciasto jak dla mnie bomba . Muszę wypróbować przepis bo wygląda znakomicie 🙂
Martyna
Kasza jaglana to moje must have od pewnego czasu. Zakochałam się w niej bez pamięci, smak jest dla mnie cudowny. Twój przepis wypróbuje bardzo chętnie :]
Małgosia
Uwielbiam wszystkie składniki i ich połączenie. Jagielnik kokosowy również gości w mojej kuchni. Pycha!