Jagielnik – czyli ciasto dla Alergika


Jagielnik – czyli ciasto dla Alergika

Cztery lata temu synek musiał przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną.

Niby nic strasznego, ale dla mnie był to mur, ściana nie do przeskoczenia, ponieważ wcześniej nie spotkałam się z problemem nietolerancji glutenu.

Zaczęłam czytać co można jeść przy takiej diecie, czego nie wolno. Powoli, systematycznie odkrywałam nowe produkty i nowe połączenia smakowe.

Do dziś nie zapomnę miny mojej babci jak zobaczyła kisiel z tapioki 😉

Na szczęście dzieć z alergii wyrósł, a z tych wszystkich kombinacji smakowych, bezglutenowych zostało z nami ciasto jaglane.

W pełni bezpieczne zarówno dla bezglutenowca jak i alergika na mleko czy jajko.

Smaczne, wilgotne ciasto, które nie wymaga pieczenia.

Szybkie w przygotowaniu 🙂

 

ciasto jagielnik

 

Jagielnik:

– 1 szklanka kaszy jaglanej

– 2 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

– 1 puszka mleka kokosowego

– 2 łyżki miodu

– 2 łyżki cukru

-tabliczka czekolady gorzkiej

-1 łyżka oleju kokosowego lub 1 łyżka margaryny bezmlecznej

-opcjonalnie orzechy, rodzynki

 

 

Kaszę jaglaną płuczemy 2-3 razy zimna wodą.

Następnie do wrzącej wody wrzucamy kaszę i obgotowujemy ja ok 3 min- odcedzamy.

Ponownie kaszę zalewamy wrzątkiem – ok 1,5 szklanki wrzącej wody – do tego dodajemy mleczko kokosowe.

Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 20-25 min.

Zdejmujemy z ognia i przykrywamy garnek pokrywka, żeby kasza mogła wchłonąć nadmiar wody.

Kasze miksujemy blenderem – nie jest to konieczne.

Do kaszy dodajemy wiórki kokosowe, cukier, miód, bakalie i mieszamy.

Przekładamy do formy lub naczynia żaroodpornego o wymiarach 27cm x 17cm ( lub forma o średnicy 24cm) .

Dobrze rozprowadzamy po całej formie, dociskamy dłońmi.

Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min 1 godzinę – najlepiej na całą noc.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Jakie słodycze wybrać dla Alergika?
May 17, 2019
Kokosanki
March 31, 2019
Walentynkowe last minute, czyli proste sposoby na walentynkowe słodkości
February 13, 2019
Proste ciasto z rabarbarem
May 18, 2018
Ciastka owsiane z marchewką
May 07, 2018
Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Zdrowe ciasteczka owsiane – bez pieczenia
March 06, 2018
Keks
December 11, 2017
Proste i szybkie ciasto kokosowe
November 21, 2017

4 Komentarzy

Bookendorfina Izabela Pycio
2017-03-28

jako alergik mam teraz wymówkę, aby delektować się tym ciastem bez żadnych przeszkód i... ilości. ;) Przepis chętnie przygarniam. :)
Bookendorfina

Ewelina
2017-03-27

Nie jestem alergikiem ,ale ciasto jak dla mnie bomba . Muszę wypróbować przepis bo wygląda znakomicie :)

Martyna
2017-03-27

Kasza jaglana to moje must have od pewnego czasu. Zakochałam się w niej bez pamięci, smak jest dla mnie cudowny. Twój przepis wypróbuje bardzo chętnie :]

Małgosia
2017-03-27

Uwielbiam wszystkie składniki i ich połączenie. Jagielnik kokosowy również gości w mojej kuchni. Pycha!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe