Jagielnik – czyli ciasto dla Alergika


Jagielnik – czyli ciasto dla Alergika

Cztery lata temu synek musiał przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną.

Niby nic strasznego, ale dla mnie był to mur, ściana nie do przeskoczenia, ponieważ wcześniej nie spotkałam się z problemem nietolerancji glutenu.

Zaczęłam czytać co można jeść przy takiej diecie, czego nie wolno. Powoli, systematycznie odkrywałam nowe produkty i nowe połączenia smakowe.

Do dziś nie zapomnę miny mojej babci jak zobaczyła kisiel z tapioki 😉

Na szczęście dzieć z alergii wyrósł, a z tych wszystkich kombinacji smakowych, bezglutenowych zostało z nami ciasto jaglane.

W pełni bezpieczne zarówno dla bezglutenowca jak i alergika na mleko czy jajko.

Smaczne, wilgotne ciasto, które nie wymaga pieczenia.

Szybkie w przygotowaniu 🙂

 

ciasto jagielnik

 

Jagielnik:

– 1 szklanka kaszy jaglanej

– 2 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

– 1 puszka mleka kokosowego

– 2 łyżki miodu

– 2 łyżki cukru

-tabliczka czekolady gorzkiej

-1 łyżka oleju kokosowego lub 1 łyżka margaryny bezmlecznej

-opcjonalnie orzechy, rodzynki

 

 

Kaszę jaglaną płuczemy 2-3 razy zimna wodą.

Następnie do wrzącej wody wrzucamy kaszę i obgotowujemy ja ok 3 min- odcedzamy.

Ponownie kaszę zalewamy wrzątkiem – ok 1,5 szklanki wrzącej wody – do tego dodajemy mleczko kokosowe.

Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 20-25 min.

Zdejmujemy z ognia i przykrywamy garnek pokrywka, żeby kasza mogła wchłonąć nadmiar wody.

Kasze miksujemy blenderem – nie jest to konieczne.

Do kaszy dodajemy wiórki kokosowe, cukier, miód, bakalie i mieszamy.

Przekładamy do formy lub naczynia żaroodpornego o wymiarach 27cm x 17cm ( lub forma o średnicy 24cm) .

Dobrze rozprowadzamy po całej formie, dociskamy dłońmi.

Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min 1 godzinę – najlepiej na całą noc.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
September 28, 2017
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia
April 07, 2017
Zdrowe Kulki Rafaello
March 21, 2017
Słodko – słone ciasto z Almette
February 17, 2017
Ciasto na pizzę – świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy
February 09, 2017
Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie
February 03, 2017
Ciastka z wykorzystaniem żółtek
January 13, 2017
Makowiec – najprostszy
December 23, 2016

4 Komentarzy

Bookendorfina Izabela Pycio
2017-03-28

jako alergik mam teraz wymówkę, aby delektować się tym ciastem bez żadnych przeszkód i... ilości. ;) Przepis chętnie przygarniam. :)
Bookendorfina

Ewelina
2017-03-27

Nie jestem alergikiem ,ale ciasto jak dla mnie bomba . Muszę wypróbować przepis bo wygląda znakomicie :)

Martyna
2017-03-27

Kasza jaglana to moje must have od pewnego czasu. Zakochałam się w niej bez pamięci, smak jest dla mnie cudowny. Twój przepis wypróbuje bardzo chętnie :]

Małgosia
2017-03-27

Uwielbiam wszystkie składniki i ich połączenie. Jagielnik kokosowy również gości w mojej kuchni. Pycha!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe