Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia
Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia mają to do siebie, że ciężko jest je zepsuć. Zawsze wychodzą 🙂
Tym razem połączyłam składniki z dwóch różnych ciast i tak oto powstał pyszny, słodki przekładaniec.
Kakaowa masa z kaszy manny świetnie komponuje się z herbatnikami i orzechami.
Spróbujcie koniecznie 🙂
Ciasto z kaszą manną:
– 2 duże opakowania herbatników ( łącznie 500 g)
– 1 litr mleka 3,2%
– 1 szklanka kaszy manny
– 3/4 szklanki cukru
– 3 łyżki prawdziwego kakao
– pół kostki masła ( 100 g )
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 puszka masy kajmakowej ( 400 g)
– 100 g orzechów włoskich łuskanych
– 330 ml śmietanki 36%
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka żelatyny
– opcjonalnie – mięta
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kakao, cukier, kaszę mannę i cukier waniliowy – mieszamy.
Dodajemy do mleka i kaszy manny – masło i podgrzewamy na średniej mocy palnika.
Co chwilę mieszamy mleko, żeby kasza manna nie przywarła do dna garnka – gotujemy ok. 15 min, aż masa zgęstnieje.
Blachę o wymiarach 36×26 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy pierwszą warstwę herbatników.
Na tak przygotowany spód wylewamy jeszcze gorącą masę z kaszy manny i od razu na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników – lekko dociskamy.
Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki.
Masę kajmakową przekładamy do małego rondelka – podgrzewamy, a na koniec wsypujemy do masy kajmakowej rozdrobnione orzechy.
Masę z orzechami dobrze mieszamy i wykładamy równomiernie na herbatniki.
Przykrywamy kolejną warstwą herbatników – dociskamy.
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
W międzyczasie śmietankę 36% miksujemy z cukrem pudrem na sztywną masę.
Gdy masa będzie już gotowa, żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzątku – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a na koniec wlewamy cienką strużką do ubitej masy śmietanowej i miksujemy .
Masę śmietanową przekładamy na herbatniki – wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny, do stężenia.
Przed podaniem dekorujemy listkami mięty lub melisy.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
primipiatti_u
Koniecznie ☺️
Bielecki.es
Lubię kaszę mannę, lubię ciasta – nie pozostaje nic innego jak wypróbować ten przepis. 😉
Gosia
Oj ja mam tydzień djety hi hi ale chetnie robię
primipiatti_u
☺
Samorozwijalnia
Takiego przepisu szukałam- prosty, a jaki efekt..! 🙂
Anna
Wygląda smakowicie 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
I już mam pomysł na wspaniałą ucztę smaków, za jakim najbardziej przepadam, połączone razem tylko wzmocnią swój efekt. Przepis oczywiści przygarniam. 🙂