Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia


Przekładane ciasto z kaszą manną – bez pieczenia

 

Ciasta bez pieczenia mają to do siebie, że ciężko jest je zepsuć. Zawsze wychodzą 🙂

Tym razem połączyłam składniki z dwóch różnych ciast i tak oto powstał pyszny, słodki przekładaniec.

Kakaowa masa z kaszy manny świetnie komponuje się z herbatnikami i orzechami.

Spróbujcie koniecznie 🙂

 

 

 

 

 

 

Ciasto z kaszą manną:

– 2 duże opakowania herbatników ( łącznie 500 g)

– 1 litr mleka 3,2%

– 1 szklanka kaszy manny

– 3/4 szklanki cukru

– 3 łyżki prawdziwego kakao

– pół kostki masła ( 100 g )

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1 puszka masy kajmakowej ( 400 g)

– 100 g orzechów włoskich łuskanych

– 330 ml śmietanki 36%

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 łyżeczka żelatyny

– opcjonalnie – mięta

 

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kakao, cukier, kaszę mannę i cukier waniliowy – mieszamy.

Dodajemy do mleka i kaszy manny – masło i podgrzewamy na średniej mocy palnika.

Co chwilę mieszamy mleko, żeby kasza manna nie przywarła do dna garnka – gotujemy ok. 15 min, aż masa zgęstnieje.

Blachę o wymiarach 36×26 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy pierwszą warstwę herbatników.

Na tak przygotowany spód wylewamy jeszcze gorącą masę z kaszy manny i od razu na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników – lekko dociskamy.

Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki.

Masę kajmakową przekładamy do małego rondelka – podgrzewamy, a na koniec wsypujemy do masy kajmakowej rozdrobnione orzechy.

Masę z orzechami dobrze mieszamy i wykładamy równomiernie na herbatniki.

Przykrywamy kolejną warstwą herbatników – dociskamy.

 

Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

W międzyczasie śmietankę 36% miksujemy z cukrem pudrem na sztywną masę.

Gdy masa będzie już gotowa, żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzątku – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a na koniec wlewamy cienką strużką do ubitej masy śmietanowej i miksujemy .

Masę śmietanową przekładamy na herbatniki – wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny, do stężenia.

Przed podaniem dekorujemy listkami mięty lub melisy.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Makaron z kurczakiem i pieczarkami 
April 25, 2017
Słodko – słone ciasto z Almette
February 17, 2017
Ciasto w 5 minut, czyli banoffee pie
February 03, 2017
Ciasto rurociąg
December 23, 2016
Ciasto kinder bueno
December 23, 2016
Beza Pavlova
December 23, 2016
Batoniki dla alergika
December 23, 2016
Murzynek
December 23, 2016

7 Komentarzy

primipiatti_u
2017-04-15

Koniecznie ☺️

Bielecki.es
2017-04-14

Lubię kaszę mannę, lubię ciasta - nie pozostaje nic innego jak wypróbować ten przepis. ;)

Gosia
2017-04-09

Oj ja mam tydzień djety hi hi ale chetnie robię

primipiatti_u
2017-04-07

Samorozwijalnia
2017-04-07

Takiego przepisu szukałam- prosty, a jaki efekt..! :)

Anna
2017-04-07

Wygląda smakowicie :)

Bookendorfina Izabela Pycio
2017-04-07

I już mam pomysł na wspaniałą ucztę smaków, za jakim najbardziej przepadam, połączone razem tylko wzmocnią swój efekt. Przepis oczywiści przygarniam. :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe