Piernik dla Alergika – bez mleka, bez jajek
Piernik dla Alergika
Posiadanie w domu Alergika wymaga ode mnie przekształcania dobrze mi znanych przepisów na takie, które będą pozbawione alergenów : mleka i jajka.
Łatwo nie jest – niektóre roślinne zamienniki tak zmieniają smak, że w efekcie końcowym nawet to nie przypomina smaku ciasta ;P
Jak zwykle prób było dużo, z jednych wychodziły niezłe zakalce, a inne wychodziły dosłownie i w przenośni.
Ten przepis na piernik jest idealny i przede wszystkim nie ma w nim octu, który wyjątkowo przeszkadza mi w wypiekach dla Alergika 😉
Zapraszam po przepis.
Piernik bez mleka i jajek:
– 50 g margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego – 3 czubate łyżki
– 1/2 szklanki musu jabłkowego
– 3 łyżki konfitury morelowej
– 2 łyżki miodu
– 1/2 szklanki drobnego cukru
– 1 szklanka mąki
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżka dobrej przyprawy do piernika ( lub łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu i goździków)
– szczypta soli
W małym garnku roztapiamy margarynę i miód. Zestawiamy z ognia do przestygnięcia.
Następnie przy pomocy silikonowej szpatułki – roztopione masło z miodem mieszamy z musem jabłkowym, konfiturą morelową i cukrem.
Do masy dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną. Mieszamy.
Na koniec dodajemy przyprawy i sól. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Keksówkę o wymiarach 26cm x 10cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masę przekładamy do formy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180oC ok 35-40 min – na 10 min przed czasem dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy piernik nie jest już surowy w środku.
Smacznego 🙂