wypieki

Piernik dla Alergika – bez mleka, bez jajek

Piernik dla Alergika

 

Posiadanie w domu Alergika wymaga ode mnie przekształcania dobrze mi znanych przepisów na takie, które będą  pozbawione alergenów : mleka i jajka.

Łatwo nie jest – niektóre roślinne zamienniki tak zmieniają smak, że w efekcie końcowym nawet to nie przypomina smaku ciasta ;P

Jak zwykle prób było dużo, z jednych wychodziły niezłe zakalce, a inne wychodziły dosłownie i w przenośni.

Ten przepis na piernik jest idealny i przede wszystkim nie ma w nim octu, który wyjątkowo przeszkadza mi w wypiekach dla Alergika 😉

 

Zapraszam po przepis.

 

Piernik bez mleka i jajka

 

Piernik bez mleka i jajek:

– 50 g margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego – 3 czubate łyżki

– 1/2 szklanki musu jabłkowego

– 3 łyżki konfitury morelowej

– 2 łyżki miodu

– 1/2 szklanki drobnego cukru

– 1 szklanka mąki

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 płaska łyżka dobrej przyprawy do piernika ( lub łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu i goździków)

– szczypta soli

 

W małym garnku roztapiamy margarynę i miód. Zestawiamy z ognia do przestygnięcia.

Następnie przy pomocy silikonowej szpatułki –  roztopione masło z miodem mieszamy z musem jabłkowym, konfiturą morelową i cukrem.

Do masy dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną. Mieszamy.

Na koniec dodajemy przyprawy i sól. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Keksówkę o wymiarach 26cm x 10cm wykładamy papierem do pieczenia.

Masę przekładamy do formy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180oC ok 35-40 min – na 10 min przed czasem dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy piernik nie jest już surowy w środku.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *