Ciasto fale – z serem
Ciasto Fale
Pyszne, bardzo efektowne ciasto.
Mieszanka ciasta ucieranego z sernikiem daje niezłe połączenie smakowe.
Ciasto nie jest ciężkie.
Samo przygotowanie trwa chwilę – nie zajmie Wam to więcej niz 15 min.
Ciasto fale – z serem:
Ciasto:
– 5 jajek
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1 szklanka oleju
– 3 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
– 1/3 kostki masła
– 4 jajka
– 1/2 szklanki drobnego cukru
– 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1/2 kg twarogu na sernik
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
Dodatkowo:
– 3-4 łyżki kakao
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło roztapiamy w małym rondelku. Zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy Ciasto:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę.
Po kolei do masy dodajemy powoli olej,proszek do pieczenia i przesianą mąkę – cały czas miksujemy, aż składniki dobrze sie połączą.
W drugiej misce przygotowujemy masę serową – miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodajemy rozpuszczone masło, twaróg, cukier waniliowy i budyń – cały czas miksujemy.
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm natłuszczamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie połowę ciasta wykładamy na blachę, rozprowadzamy równomiernie przy pomocy łopatki silikonowej lub łyżki.
Ciasto obficie posypujemy kakao.
Na tak przygotowane ciasto wylewamy masę serową. Znowu posypujemy kakao.
Na koniec wykładamy resztę ciasta – ciasto jest dosc gęste i trudno jest rozprowadzić je równomiernie – dzięki temu powstaną nam fale 😉
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 60 min – po 50 min dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest juz upieczone czy jeszcze potrzebuje kilku minut w piekarniku.
Po upieczeniu studzimy ciasto w piekarnku przy otwartych drzwiczkach.
Smacznego 🙂