Pasta z bobu


Jeśli znudziły Wam się tradycyjne smarowidła do kanapek, takie jak masło, majonez itd. to ten post spodoba się Wam.

Pasta z bobu jest pyszna, prosta w przygotowaniu i można ją przechowywać o wiele dłużej niż słynne guacamole ( pasta z awokado ).

 

pasta z bobu

Pasta z bobu:

– 500 g bobu

– pęczek natki pietruszki

– 1/2 cebuli

– 1 ząbek czosnku

– 4-5 łyżek oleju – najlepiej rzepakowego

– sól, pieprz

 

Bób gotujemy do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie – u mnie było to około 6-7 minut.

Bób odcedzamy, a gdy przestygnie obieramy go z łupin.

Cebulę i czosnek obieramy – siekamy na mniejsze kawałki, ale nie musimy się starać, ponieważ później i tak będziemy je miksować.

Do wysokiego naczynia wrzucamy bób, natkę pietruszki, cebulę, czosnek, dolewamy olej i całość miksujemy blenderem na gładką pastę.

Jeśli pasta będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżki oleju.

Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Tak przygotowaną pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni.

 

Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Grillowane krewetki i sos chimichurri
August 27, 2018
Makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem i fetą
July 30, 2018
Zdrowe muffiny z masłem orzechowym
July 19, 2018
Ciastka owsiane z marchewką
May 07, 2018
Zdrowy koktajl ze szpinakiem i kiwi
March 14, 2018
Zdrowe ciasteczka owsiane – bez pieczenia
March 06, 2018
Proste danie w 10 minut, czyli sandacz w curry
February 06, 2018
Risotto z kiełbasą myśliwską
December 17, 2017
Papryka faszerowana z mięsem mielonym i serem żółtym
November 14, 2017

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe