Pasta z bobu
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne smarowidła do kanapek, takie jak masło, majonez itd. to ten post spodoba się Wam.
Pasta z bobu jest pyszna, prosta w przygotowaniu i można ją przechowywać o wiele dłużej niż słynne guacamole ( pasta z awokado ).
Pasta z bobu:
– 500 g bobu
– pęczek natki pietruszki
– 1/2 cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 4-5 łyżek oleju – najlepiej rzepakowego
– sól, pieprz
Bób gotujemy do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie – u mnie było to około 6-7 minut.
Bób odcedzamy, a gdy przestygnie obieramy go z łupin.
Cebulę i czosnek obieramy – siekamy na mniejsze kawałki, ale nie musimy się starać, ponieważ później i tak będziemy je miksować.
Do wysokiego naczynia wrzucamy bób, natkę pietruszki, cebulę, czosnek, dolewamy olej i całość miksujemy blenderem na gładką pastę.
Jeśli pasta będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżki oleju.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego 🙂