Zdrowe muffiny z masłem orzechowym
Bardzo zdrowe, bardzo proste i bardzo szybkie w przygotowaniu – takie właśnie są te muffiny z masłem orzechowym.
Czasami robię je na śniadanie, gdy dzieciaki mają ochotę na coś słodkiego 🙂
Babeczki można dowolnie modyfikować, można pominąć masło orzechowe, a dodać więcej bananów. Zamiast orzechów, można dodać dowolne suszone owoce.
Zdrowe muffiny z masłem orzechowym:
(przepis na 4 muffiny )
– 1 dojrzały banan
– 1 łyżka masła orzechowego
– 3 łyżki płatków owsianych
– 1 jajko
– 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub odrobina pasty waniliowej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 garść posiekanych orzechów np. włoskich lub pecan
– szczypta soli
W misce rozgniatamy widelcem banana.
Następnie dodajemy jajko i mieszamy.
Do masy dodajemy pozostałe składniki : masło orzechowe, płatki owsiane, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekane orzechy – całość mieszamy chwilę, żeby składniki połączyły się.
Masę nakładamy do foremek silikonowych lub blachę do muffinek natłuszczamy i nakładamy masę do 3/4 wysokości otworu.
Pieczemy muffiny w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut.
Smacznego 🙂
One Comment
Anonim
Pyszne babeczki, szybkie i łatwe w przygotowaniu , polecam 👍😋