fit,  wypieki

Zdrowe muffiny z masłem orzechowym

Bardzo zdrowe, bardzo proste i bardzo szybkie w przygotowaniu – takie właśnie są te muffiny z masłem orzechowym.

Czasami robię je na śniadanie, gdy dzieciaki mają ochotę na coś słodkiego 🙂

Babeczki można dowolnie modyfikować, można pominąć masło orzechowe, a dodać więcej bananów. Zamiast orzechów, można dodać dowolne suszone owoce.

 

zdrowe muffiny z masłem orzechowym

Zdrowe muffiny z masłem orzechowym:

(przepis na 4 muffiny )

– 1  dojrzały banan

– 1 łyżka masła orzechowego

– 3 łyżki płatków owsianych

– 1 jajko

– 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub odrobina pasty waniliowej

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 garść posiekanych orzechów np. włoskich lub pecan

– szczypta soli

 

W misce rozgniatamy widelcem banana.

Następnie dodajemy jajko i mieszamy.

Do masy dodajemy pozostałe składniki : masło orzechowe, płatki owsiane, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekane orzechy – całość mieszamy chwilę, żeby składniki połączyły się.

Masę nakładamy do foremek silikonowych lub blachę do muffinek natłuszczamy i nakładamy masę do 3/4 wysokości otworu.

Pieczemy muffiny w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 12-15 minut.

 

Smacznego 🙂

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *