Makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem i fetą
Prosty i szybki pomysł na obiad.
W szczególności polecam go na upalne dni, nie jest ciężki, ani tłusty.
Koniecznie spróbujcie sami.
Makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem i fetą:
– około 200g makaronu np. świderki, rurki
– 150 g łososia wędzonego
– duża garść świeżego szpinaku ( można dać mrożony )
– około 80 g sera feta
– po 1 łyżce masła i oleju
– sól, pieprz
– ćwiartki cytryny
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z podanym czasem na opakowaniu.
Makaron odcedzamy – zachowując pół szklanki wody z gotowania makaronu.
Do wysokiej patelni lub w garnku po gotowaniu makaronu wlewamy olej, dodajemy masło i łososia – smażymy chwilę – niepełną minutę, co chwilę mieszamy.
Następnie dodajemy umyty szpinak, smażymy do czasu aż zmięknie ( około 2 minut ).
Do łososia i szpinaku dodajemy ugotowany makaron – mieszamy.
Na koniec do makaronu kruszymy ser feta, wlewamy około 4-5 łyżek wody z gotowania makaronu – całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ćwiartką cytryny.
Smacznego 🙂
One Comment
Katarzyna
Uwielbiam połączenie szpinaku i łososia. Chętnie spróbuję tego dania.