Drugie dania

Makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem i fetą

Prosty i szybki pomysł na obiad.

W szczególności polecam go na upalne dni, nie jest ciężki, ani tłusty.

Koniecznie spróbujcie sami.

 

makaron z łososiem, szpinakiem i serem feta

 

Makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem i fetą:

– około 200g makaronu np. świderki, rurki

– 150 g łososia wędzonego

– duża garść świeżego szpinaku ( można dać mrożony )

– około 80 g sera feta

– po 1 łyżce masła i oleju

– sól, pieprz

– ćwiartki cytryny

 

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z podanym czasem na opakowaniu.

Makaron odcedzamy – zachowując pół szklanki wody z gotowania makaronu.

Do wysokiej patelni lub w garnku po gotowaniu makaronu wlewamy olej, dodajemy masło i łososia – smażymy chwilę – niepełną minutę, co chwilę mieszamy.

Następnie dodajemy umyty szpinak, smażymy do czasu aż zmięknie ( około 2 minut ).

Do łososia i szpinaku dodajemy ugotowany makaron – mieszamy.

Na koniec do makaronu kruszymy ser feta, wlewamy około 4-5 łyżek wody z gotowania makaronu – całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ćwiartką cytryny.

 

Smacznego 🙂

One Comment

  • Katarzyna

    Uwielbiam połączenie szpinaku i łososia. Chętnie spróbuję tego dania.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *