
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami
Wielkanoc od zawsze kojarzy mi się z żurkiem, ćwikłą z chrzanem i białą kiełbasą.
I tą ostatnią dzisiaj Wam polecę.
Zapraszam na nieco inną niż tradycyjna wersja – białą kiełbasę pieczoną z cebulą i jabłkami .
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami :
– 1 kg białej, surowej kiełbasy ( około 10 sztuk )
– 1 czubata łyżka musztardy (dałam sarepską )
– 2 spore cebule
– 2 średniej wielkości jabłka
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki miodu
– 1 łyżka oleju
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę – uwaga – nie może się przypalić, bo inaczej będzie gorzka.
W międzyczasie jabłka kroimy w ćwiartki lub ósemki – pozbywając się gniazd nasiennych (tym razem kroiłam w ósemki ).
Do naczynia żaroodpornego dajemy na dno podsmażoną cebulę, a na nią układamy pętka kiełbasy.
Pomiędzy kiełbasy wciskamy pokrojone jabłka.
Na koniec przygotowujemy marynatę, którą polejemy kiełbasy:
W miseczce mieszamy musztardę i miód – jeśli marynata będzie zbyt gęsta należy dodać 1-2 łyżki wody.
Gotową marynatą polewamy kiełbasy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 35 minut.
Pod koniec pieczenia podnosimy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze około 10-15 minut – do czasu, aż kiełbasa się zarumieni.
Smacznego 🙂


6 komentarzy
primipiatti_u
Polecam, jest naprawdę pyszna ☺️
Marianna
Mniam! Wspaniale wygląda ta kiełkacha 🙂
primipiatti_u
Polecam, kiełbasa wychodzi naprawdę dobra ☺️
primipiatti_u
Polecam, bo jest naprawdę smaczna ☺️
Karolina Kęszczyk
Bardzo ciekawy przepis. Lubię połączenie mięsa i jabłek 🙂
Karolina
Mniam! Wspaniale wygląda ten przepis! W domu jeszcze mam kiełbaskę i chętnie dziś zjem na obiad 🙂