Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami


Wielkanoc od zawsze kojarzy mi się z żurkiem, ćwikłą z chrzanem i białą kiełbasą.

I tą ostatnią dzisiaj Wam polecę.

Zapraszam na nieco inną niż tradycyjna wersja – białą kiełbasę pieczoną z cebulą i jabłkami .

 

 

biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami

 

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami :

– 1 kg białej, surowej kiełbasy ( około 10 sztuk )

– 1 czubata łyżka musztardy (dałam sarepską )

– 2 spore cebule

– 2 średniej wielkości jabłka

– 1/2 łyżeczki soli

– 2 łyżeczki miodu

– 1 łyżka oleju

 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę – uwaga – nie może się przypalić, bo inaczej będzie gorzka.

W międzyczasie jabłka kroimy w ćwiartki lub ósemki – pozbywając się gniazd nasiennych (tym razem kroiłam w ósemki ).

Do naczynia żaroodpornego dajemy na dno podsmażoną cebulę, a na nią układamy pętka kiełbasy.

Pomiędzy kiełbasy wciskamy pokrojone jabłka.

Na koniec przygotowujemy marynatę, którą polejemy kiełbasy:

W miseczce mieszamy musztardę i miód – jeśli marynata będzie zbyt gęsta należy dodać 1-2 łyżki wody.

Gotową marynatą polewamy kiełbasy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 35 minut.

Pod koniec pieczenia podnosimy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze około 10-15 minut – do czasu, aż kiełbasa się zarumieni.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Mazurek kajmakowy – najprostszy
March 30, 2018
Wiosenne cake popsy
March 29, 2018
Kremowa zupa chrzanowa
March 26, 2018
Jajka faszerowane pastą z awokado
March 25, 2018
Krążki cebulowe
March 03, 2018
Wariacje na temat ogórków, czyli sałatka szwedzka
July 31, 2017
Jajka faszerowane rzodkiewkami
April 14, 2017
Babka na oleju
April 04, 2017
Babka Cytrynowa. Próbowaliście już?
March 27, 2017

6 Komentarzy

primipiatti_u
2018-04-04

Polecam, jest naprawdę pyszna ☺️

Marianna
2018-04-04

Mniam! Wspaniale wygląda ta kiełkacha :)

primipiatti_u
2018-04-04

Polecam, kiełbasa wychodzi naprawdę dobra ☺️

primipiatti_u
2018-04-04

Polecam, bo jest naprawdę smaczna ☺️

Karolina Kęszczyk
2018-04-04

Bardzo ciekawy przepis. Lubię połączenie mięsa i jabłek :)

Karolina
2018-04-03

Mniam! Wspaniale wygląda ten przepis! W domu jeszcze mam kiełbaskę i chętnie dziś zjem na obiad :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe