kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami
Na różne okazje,  śniadania

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami

Wielkanoc od zawsze kojarzy mi się z żurkiem, ćwikłą z chrzanem i białą kiełbasą.

I tą ostatnią dzisiaj Wam polecę.

Zapraszam na nieco inną niż tradycyjna wersja – białą kiełbasę pieczoną z cebulą i jabłkami .

 

 

biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami

 

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami :

– 1 kg białej, surowej kiełbasy ( około 10 sztuk )

– 1 czubata łyżka musztardy (dałam sarepską )

– 2 spore cebule

– 2 średniej wielkości jabłka

– 1/2 łyżeczki soli

– 2 łyżeczki miodu

– 1 łyżka oleju

 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy cebulę – uwaga – nie może się przypalić, bo inaczej będzie gorzka.

W międzyczasie jabłka kroimy w ćwiartki lub ósemki – pozbywając się gniazd nasiennych (tym razem kroiłam w ósemki ).

Do naczynia żaroodpornego dajemy na dno podsmażoną cebulę, a na nią układamy pętka kiełbasy.

Pomiędzy kiełbasy wciskamy pokrojone jabłka.

Na koniec przygotowujemy marynatę, którą polejemy kiełbasy:

W miseczce mieszamy musztardę i miód – jeśli marynata będzie zbyt gęsta należy dodać 1-2 łyżki wody.

Gotową marynatą polewamy kiełbasy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 35 minut.

Pod koniec pieczenia podnosimy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze około 10-15 minut – do czasu, aż kiełbasa się zarumieni.

 

Smacznego 🙂

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.