wypieki

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana – prosta i szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze bezpieczna dla Alergików – bez jajek, bez mleka, masło wystarczy zamienić na wegańskie masło i mamy idealną szarlotkę wegańską.

To ciasto przygotujesz w 15 minut, a jeśli lubisz bardziej tradycyjne szarlotki, koniecznie sprawdź ten przepis na szarlotkę na kruchym spodzie. 

Szarlotka sypana:

– 1 szklanka mąki

– 1 szklanka cukru ( mieszam pół na pół cukier brązowy z cukrem białym)

– 1 szklanka kaszy manny

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 6-7 średniej wielkości jabłek

– ok. pół łyżeczki cynamonu

– kostka masła lub margaryny ( 200g)

Kostkę masła/margaryny włóż do zamrażalnika na czas obierania jabłek, tak by później łatwiej było ścierać masło na tarce.

Wszystkie składniki suche wymieszaj ze sobą w jednej misce.

Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce na grubych oczkach.

Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

Na spód formy wysyp 1 szklankę suchych składników (najlepiej odmierzać porcje suchych składników tą samą szklanką co odmierzamy produkty).

Następnie wyłóż połowę startych jabłek, oprósz cynamonem i powtórz do wyczerpania składników: porcja suchych składników, porcja jabłek i na wierzchu, jako ostatnia powinna być porcja suchych składników.

Na wierzch suchych składników zetrzyj  masło/margarynę na grubych oczkach, rozłóż równomiernie.

Piecz w temp 170oC przez ok 1 godzinę. Masło musi się dobrze rozpuścić i przeniknąć przez wszystkie warstwy.

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *