Szarlotka sypana


Prosty i szybki przepis na szarlotkę. Mogą ją jeść nawet alergicy, wystarczy zamienić masło na margarynę bezmleczną. Polecam!

 

szarlotka

 

Szarlotka sypana:

– 1 szklanka mąki

– 1 szklanka cukru ( mieszam pół na pół cukier brązowy z cukrem białym)

– 1 szklanka kaszy manny

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 6-7 średniej wielkości jabłek

– ok. pół łyżeczki cynamonu

– kostka masła lub margaryny ( 200g)

 

Kostkę masła/margaryny włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania produktów, tak by później łatwiej było ścierać masło na tarce.

Wszystkie składniki suche wymieszać ze sobą w jednej misce. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na spód formy wyłożyć pierwszą część (najlepiej odmierzać porcje suchych składników tą samą szklanką co odmierzamy produkty). Następnie wykładamy połowę startych jabłek, oprószamy cynamonem i powtarzamy: porcja suchych składników, porcja jabłek i na wierzch ostatnia porcja suchych składników.

Na wierzch suchych składników zetrzeć masło/margarynę na grubych oczkach, rozłożyć równomiernie.

Piec w temp 170oC przez ok 1 godzinę.

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką
August 11, 2017
Lody truskawkowo – arbuzowe z 3 składników 
July 14, 2017
Zdrowe Kulki Rafaello
March 21, 2017
Zupa – krem z dyni z orzechami i gorgonzolą
January 30, 2017
Ciastka z wykorzystaniem żółtek
January 13, 2017
Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
January 10, 2017
Piernik dla Alergika – bez mleka, bez jajek
December 23, 2016
Powroty bywają ciężkie…i coś słodkiego – drożdżowe ciasto bez mleka i jajka
December 23, 2016
Pierniczki dla Alergika
December 23, 2016

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe