
Szarlotka sypana
Szarlotka sypana – prosta i szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze bezpieczna dla Alergików – bez jajek, bez mleka, masło wystarczy zamienić na wegańskie masło i mamy idealną szarlotkę wegańską.
Szarlotka sypana:
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka cukru ( mieszam pół na pół cukier brązowy z cukrem białym)
– 1 szklanka kaszy manny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 6-7 średniej wielkości jabłek
– ok. pół łyżeczki cynamonu
– kostka masła lub margaryny ( 200g)
Kostkę masła/margaryny włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania produktów, tak by później łatwiej było ścierać masło na tarce.
Wszystkie składniki suche wymieszać ze sobą w jednej misce. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na spód formy wyłożyć pierwszą część (najlepiej odmierzać porcje suchych składników tą samą szklanką co odmierzamy produkty). Następnie wykładamy połowę startych jabłek, oprószamy cynamonem i powtarzamy: porcja suchych składników, porcja jabłek i na wierzch ostatnia porcja suchych składników.
Na wierzch suchych składników zetrzeć masło/margarynę na grubych oczkach, rozłożyć równomiernie.
Piec w temp 170oC przez ok 1 godzinę.
Smacznego 🙂

