
Szarlotka sypana
Szarlotka sypana – prosta i szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze bezpieczna dla Alergików – bez jajek, bez mleka, masło wystarczy zamienić na wegańskie masło i mamy idealną szarlotkę wegańską.
To ciasto przygotujesz w 15 minut, a jeśli lubisz bardziej tradycyjne szarlotki, koniecznie sprawdź ten przepis na szarlotkę na kruchym spodzie.
Szarlotka sypana:
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka cukru ( mieszam pół na pół cukier brązowy z cukrem białym)
– 1 szklanka kaszy manny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 6-7 średniej wielkości jabłek
– ok. pół łyżeczki cynamonu
– kostka masła lub margaryny ( 200g)
Kostkę masła/margaryny włóż do zamrażalnika na czas obierania jabłek, tak by później łatwiej było ścierać masło na tarce.
Wszystkie składniki suche wymieszaj ze sobą w jednej misce.
Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce na grubych oczkach.
Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
Na spód formy wysyp 1 szklankę suchych składników (najlepiej odmierzać porcje suchych składników tą samą szklanką co odmierzamy produkty).
Następnie wyłóż połowę startych jabłek, oprósz cynamonem i powtórz do wyczerpania składników: porcja suchych składników, porcja jabłek i na wierzchu, jako ostatnia powinna być porcja suchych składników.
Na wierzch suchych składników zetrzyj masło/margarynę na grubych oczkach, rozłóż równomiernie.
Piecz w temp 170oC przez ok 1 godzinę. Masło musi się dobrze rozpuścić i przeniknąć przez wszystkie warstwy.
Smacznego 🙂

