Desery,  śniadania

Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka

Kaiserschmarrn to propozycja zarówno na śniadanie, jak i pyszny deser.

Cesarski omlet, choć mało cesarsko wygląda, to smakuje naprawdę dobrze, a jego przygotowanie zajmuje kilka minut.

W Austrii kaiserschmarrn podawany jest na kilka sposobów – wszystko zależy od regionu i np. w Wiedniu w Gloriecie (kawiarnia przy zamku Schonbrunn ) dostaniemy Kaiserschmarrn z rodzynkami i powidłami śliwkowymi, zaś w Tyrolu dostaniemy omlet z musem jabłkowym.

 

kaiserschmarrn, czyli cesarski omlet

 

Kaiserschmarrn, czyli cesarski omlet:

– 1 szklanka mąki

– 1/3 szklanki drobnego cukru

– 4 jajka

– 1 szklanka mleka

– szczypta soli

Dodatkowo:

– 1 spora łyżka masła

– garść rodzynek

– cukier puder

– mus jabłkowy lub powidła śliwkowe

 

Rodzynki zalewamy niepełną szklanką gorącej wody i odstawiamy na czas przygotowywania masy ( jeśli robimy wersję tylko dla dorosłych, to polecam rodzynki moczyć w rumie ).

Żółtka oddzielamy od białek.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, szczyptę soli i mleko – całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, o konsystencji śmietany.

Następnie w drugiej misce ubijamy na sztywno pianę z białek.

Ubite białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy silikonową szpatułką.

Na koniec do masy dodajemy rodzynki i ponownie delikatnie mieszamy.

Na dużej, płaskiej patelni rozpuszczamy masło i wlewamy naszą masę.

Całość smażymy na średniej mocy palnika.

Gdy spód lekko się przyrumieni, łopatką lub silikonową szpatułką dzielimy omlet na mniejsze kawałki.

Usmażony omlet przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z musem jabłkowym lub powidłami śliwkowymi.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *