Ciastka owsiane z marchewką
Przepis na te ciastka owsiane powstał na przełomie alergii mojego syna, gdy wychodził już z alergii na jajko, ale nadal uczulała go pszenica – dlatego użyte zostały płatki owsiane.
A marchewkę dorzuciłam, żeby przemycić chociaż trochę warzyw ;P
Wyszły tak dobre, że przepis został z nami na dłużej, pomimo, że już nie musimy trzymać się restrykcyjnie diety.
Ciastka owsiane z marchewką:
– 2/3 szklanki mąki ( 100 g )
– 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych ( 100 g )
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– 1 jajko
– 2 czubate łyżki masła
– 3 łyżki płynnego miodu
– 1 średnia marchewka
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Masło rozpuszczamy w małym garnuszku, a następnie zdejmujemy z ognia do lekkiego przestygnięcia.
W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Dodajemy płatki owsiane i cynamon – mieszamy.
Na koniec dodajemy jajko, miód, rozpuszczone masło i startą marchewkę i ponownie mieszamy – masę mieszałam tylko łyżką.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego*, delikatnie spłaszczamy dłonią i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – pamiętajmy, by układać ciastka w odstępach minimum 2 cm.
Pieczemy w 170 stopniach, przez 12 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do przestudzenia.
Smacznego 🙂
* aby łatwiej formowało się kulki z ciasta, polecam zwilżyć dłonie zimną wodą.
8 komentarzy
primipiatti_u
☺️☺️
primipiatti_u
Polecam, są naprawdę dobre ☺️
Joanna
Mniam! Ależ zdrowe pyszności 🙂
Aleksandra
Pysznie wyglądają te ciasteczka. Muszę wypróbować przepis 🙂
primipiatti_u
Do najpiękniejszych nie należą, ale bronią się smakiem ?
primipiatti_u
Polecam, ciastka są naprawdę dobre ☺️
Paulina Garnicka
Na pierwszy rzut oka wyglądały jak pulpeciki 😀
Kamila
Świetny, prosty przepis. Muszę wypróbować 🙂