IMG_7421
wypieki

Ciastka owsiane z marchewką

Przepis na te ciastka owsiane  powstał na przełomie alergii mojego syna, gdy wychodził już z alergii na jajko, ale nadal uczulała go pszenica – dlatego użyte zostały płatki owsiane.

A marchewkę dorzuciłam, żeby przemycić chociaż trochę warzyw ;P

Wyszły tak dobre, że przepis został z nami na dłużej, pomimo, że już nie musimy trzymać się restrykcyjnie diety.

 

ciastka owsiane z marchewką

Ciastka owsiane z marchewką:

– 2/3 szklanki mąki ( 100 g )

– 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych ( 100 g )

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– 1 jajko

– 2 czubate łyżki masła

– 3 łyżki płynnego miodu

– 1 średnia marchewka

 

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Masło rozpuszczamy w małym garnuszku, a następnie zdejmujemy z ognia do lekkiego przestygnięcia.

W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.

Dodajemy płatki owsiane i cynamon – mieszamy.

Na koniec dodajemy jajko, miód, rozpuszczone masło i startą marchewkę i ponownie mieszamy – masę mieszałam tylko łyżką.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego*, delikatnie spłaszczamy dłonią i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – pamiętajmy, by układać ciastka w odstępach minimum 2 cm.

Pieczemy w 170 stopniach, przez 12 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy do przestudzenia.

 

Smacznego 🙂

 

* aby łatwiej formowało się kulki z ciasta, polecam zwilżyć dłonie zimną wodą.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.