wypieki

Proste ciasto z rabarbarem

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem.

Samo ciasto przypomina biszkopt, jest puchate, sprężyste i delikatne.

Można przygotować z dowolnymi owocami sezonowymi.

proste ciasto z rabarbarem

 

Proste ciasto z rabarbarem:

– 4 jajka ( powinny mieć temperaturę pokojową )

– 1 szklanka drobnego cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1/2 szklanki oleju

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( najlepiej tortowej )

Dodatkowo:

– 3 – 4 łodygi rabarbaru –  około 600 g

– cukier puder

 

Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki ( grubość około 1 cm, mogą być cieńsze ).

Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy drobny cukier i cukier waniliowy i całość miksujemy na średnich obrotach przez około 5 – 7 minut – do uzyskania jasnej, puszystej masy.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Do masy wlewamy cienką stróżką olej – cały czas miksując.

Na koniec mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną – przesiewamy przez sito i dodajemy małymi porcjami do masy – cały czas miksując.

Blachę o wymiarach 25 cm x 32 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Masę wylewamy  na przygotowaną blachę i na wierzch wykładamy rabarbar.

Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 40 – 45 minut  lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestygnięcia .

Posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *