Proste ciasto z rabarbarem


Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem.

Samo ciasto przypomina biszkopt, jest puchate, sprężyste i delikatne.

Można przygotować z dowolnymi owocami sezonowymi.

proste ciasto z rabarbarem

 

Proste ciasto z rabarbarem:

– 4 jajka ( powinny mieć temperaturę pokojową )

– 1 szklanka drobnego cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 1/2 szklanki oleju

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( najlepiej tortowej )

Dodatkowo:

– 3 – 4 łodygi rabarbaru –  około 600 g

– cukier puder

 

Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki ( grubość około 1 cm, mogą być cieńsze ).

Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy drobny cukier i cukier waniliowy i całość miksujemy na średnich obrotach przez około 5 – 7 minut – do uzyskania jasnej, puszystej masy.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Do masy wlewamy cienką stróżką olej – cały czas miksując.

Na koniec mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną – przesiewamy przez sito i dodajemy małymi porcjami do masy – cały czas miksując.

Blachę o wymiarach 25 cm x 32 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Masę wylewamy  na przygotowaną blachę i na wierzch wykładamy rabarbar.

Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 40 – 45 minut  lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestygnięcia .

Posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
May 12, 2019
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
April 19, 2019
Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019
Kokosanki
March 31, 2019
Eklerki
February 27, 2019
Pączki wiedeńskie
January 13, 2019
Najprostsze ciastka
December 19, 2018
Odrywany chlebek ziołowy
December 12, 2018

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe