Proste ciasto z rabarbarem
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem.
Samo ciasto przypomina biszkopt, jest puchate, sprężyste i delikatne.
Można przygotować z dowolnymi owocami sezonowymi.
Proste ciasto z rabarbarem:
– 4 jajka ( powinny mieć temperaturę pokojową )
– 1 szklanka drobnego cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1/2 szklanki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( najlepiej tortowej )
Dodatkowo:
– 3 – 4 łodygi rabarbaru – około 600 g
– cukier puder
Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki ( grubość około 1 cm, mogą być cieńsze ).
Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy drobny cukier i cukier waniliowy i całość miksujemy na średnich obrotach przez około 5 – 7 minut – do uzyskania jasnej, puszystej masy.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Do masy wlewamy cienką stróżką olej – cały czas miksując.
Na koniec mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną – przesiewamy przez sito i dodajemy małymi porcjami do masy – cały czas miksując.
Blachę o wymiarach 25 cm x 32 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masę wylewamy na przygotowaną blachę i na wierzch wykładamy rabarbar.
Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestygnięcia .
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂