Bułki do burgerów
W prosty sposób możesz upiec w domu bułki do burgerów.
Są miękkie, puszyste – to idealne bułki do twoich ulubionych burgerów.
A jak już zrobisz dobre burgery, to do nich koniecznie przygotuj te frytki.
Bułki do burgerów:
(z podanego przepisu wychodzi 6 sztuk bułek)
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki masła ( ok 35g )
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ziarna sezamu
- 1 żółtko i 2 łyżki mleka – do posmarowania bułek przed pieczeniem
Do szklanki z ciepłym mlekiem pokrusz drożdże, dodaj masło i cukier.
Całość wymieszaj.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko i wlej mleko z drożdżami.
Ciasto na bułki do hamburgerów wyrabiaj ok. 10 minut – jeśli masz mikser, to użyj haka do ciast drożdżowych i postępuj dokładnie tak samo – miksuj ok. 10 minut.
Ciasto ma być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie, przełóż wyrośnięte ciasto na oprószony mąką blat.
Chwilę zagniataj ciasto i podziel na sześć równych części – jeśli chcesz, aby bułki były idealnie równe, to polecam dzielić każdy kawałek po 90 g ciasta.
Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę.
Kulki ciasta przełóż na blachę – polecam wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Tak przygotowane bułki do burgerów przykryj ściereczką jeszcze na 20 minut.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Bułki posmaruj obficie żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Posyp sezamem i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 – 20 minut.
Po upieczeniu poczekaj, aż bułki ostygną.
One Comment
Truskawkowa Fiesta
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Pozdrawiam