bułki do burgerów
mała piekarnia

Bułki do burgerów

W prosty sposób możesz upiec w domu bułki do burgerów

Są miękkie, puszyste – to idealne bułki do twoich ulubionych burgerów.

A jak już zrobisz dobre burgery, to do nich koniecznie przygotuj te frytki.

 

bułki do burgerów

 

 

Bułki do burgerów:

(z podanego przepisu wychodzi 6 sztuk bułek)

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła ( ok 35g )
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ziarna sezamu
  • 1 żółtko i 2 łyżki mleka – do posmarowania bułek przed pieczeniem 

 

Do szklanki z ciepłym mlekiem pokrusz drożdże, dodaj masło i cukier. 

Całość wymieszaj. 

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko i wlej mleko z drożdżami. 

Ciasto na bułki do hamburgerów wyrabiaj ok. 10 minut – jeśli masz mikser, to użyj haka do ciast drożdżowych i postępuj dokładnie tak samo – miksuj ok. 10 minut. 

Ciasto ma być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk. 

Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h. 

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Po tym czasie, przełóż wyrośnięte ciasto na oprószony mąką blat. 

Chwilę zagniataj ciasto i podziel na sześć równych części – jeśli chcesz, aby bułki były idealnie równe, to polecam dzielić każdy kawałek po 90 g ciasta. 

Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę.

Kulki ciasta przełóż na blachę – polecam wyłożyć ją papierem do pieczenia. 

Tak przygotowane bułki do burgerów przykryj ściereczką jeszcze na 20 minut. 

W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. 

Bułki posmaruj obficie żółtkiem zmieszanym z mlekiem. 

Posyp sezamem i piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 – 20 minut. 

Po upieczeniu poczekaj, aż bułki ostygną. 

 

 

 

 

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *