
Grillowany kurczak z warzywami
Prosty i szybki sposób na przygotowanie kurczaka. Nie trzeba długo go marynować, a kurczak jest smaczny i soczysty.
Grillowany kurczak ze smażonymi warzywami:
– 1 średniej wielkości bakłażan
– 1 średniej wielkości cukinia
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– 2 miękkie pomidory
– ok. 3 cm świeżej papryczki chilli
– 2 piersi z kurczaka
– 1 łyżka oleju
– duża szczypta suszonej papryki słodkiej
– sól, pieprz, ulubione zioła ( u mnie tymianek)
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek. Przygotowujemy marynatę do kurczaka, w misce mieszamy olej, z suszoną papryką, odrobiną soli, pieprzu. Obtaczamy piersi z kurczaka w marynacie i pozostawiamy na min. 15 min.
Warzywa myjemy. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm ( większe możemy przeciąć na połówki). Paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy piórka. Pomidory wrzucamy na 20 sekund do wrzątku i obieramy je ze skórki.Następnie obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy na dużym ogniu ok. 2-3 min. Gdy pomidory zaczną się rozpadać zmniejszamy ogień, wlewamy ok. 2 łyżek zimnej wody i dusimy warzywa do miękkości. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem do smaku i posypujemy ulubionymi ziołami.
W między czasie, gdy warzywa będą się dusić, piersi z kurczaka układamy na grillu lub patelni grillowej i opiekamy ok. 4 min z każdej strony.
Podajemy ciepłe.
Smacznego 🙂

