Drugie dania

Grillowany kurczak z warzywami

Prosty i szybki sposób na przygotowanie kurczaka. Nie trzeba długo go marynować, a kurczak jest smaczny i soczysty.

 

kurczak2

 

Grillowany kurczak ze smażonymi warzywami:

– 1 średniej wielkości bakłażan

– 1 średniej wielkości cukinia

– 1 czerwona papryka

– 1 cebula

– 2 miękkie pomidory

– ok. 3 cm świeżej papryczki chilli

– 2 piersi z kurczaka

– 1 łyżka oleju

– duża szczypta suszonej papryki słodkiej

– sól, pieprz, ulubione zioła ( u mnie tymianek)

 

Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek. Przygotowujemy marynatę do kurczaka, w misce mieszamy olej, z suszoną papryką, odrobiną soli, pieprzu. Obtaczamy piersi z kurczaka w marynacie i pozostawiamy na min. 15 min.

Warzywa myjemy. Bakłażana i  cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm ( większe możemy przeciąć na połówki). Paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy piórka. Pomidory wrzucamy na 20 sekund do wrzątku i obieramy je ze skórki.Następnie obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy na dużym ogniu ok. 2-3 min. Gdy pomidory zaczną się rozpadać zmniejszamy ogień, wlewamy ok. 2 łyżek zimnej wody i dusimy warzywa do miękkości. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem do smaku i posypujemy ulubionymi ziołami.

W między czasie, gdy warzywa będą się dusić, piersi z kurczaka układamy na grillu lub patelni grillowej i opiekamy ok. 4 min z każdej strony.

Podajemy ciepłe.

 

Smacznego 🙂

 

kurczak

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *