Czekoladowe babeczki z kremem maślanym
Pyszne i wilgotne babeczki czekoladowe.
Dzięki dodatkowi wody gazowej babeczki nabrały lekkości.
Idealnie sprawdziły się jako prezent na imprezę urodzinową, tym bardziej, że krem maślany nie rozpłynął się po 30 min.
Babeczki czekoladowe z kremem maślanym:
Babeczki czekoladowe:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 4 łyżki dobrej jakości kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 3 łyżki białego cukru + 3 łyżki brązowego cukru
– 2 jajka
– 1/2 szklanki wody gazowanej
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego
– 2 łyżki nalewki (wiśniowej lub malinowej)
Krem maślany:
– 100g masła w temperaturze pokojowej
– 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– barwnik różowy
– kolorowe perełki do dekoracji
Przygotowanie babeczek:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
W drugiej misce łączymy ze sobą produkty mokre tj. jajka, woda, olej i nalewka.
Następnie przelewamy mokre składniki do suchych.
Mieszamy ze sobą do połączenia składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy każdy otwór do wysokości 3/4.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC ok 20-25 min ( do tzw. suchego patyczka).
Przygotowujemy krem maślany:
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec miksowania dodajemy ekstrakt waniliowy i barwnik. Miksujemy jeszcze pół minuty.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką M1.
Na ostudzone babeczki wyciskamy krem maślany i dekorujemy kolorowymi perełkami.
Smacznego 🙂