wypieki

Czekoladowe babeczki z kremem maślanym

Pyszne i wilgotne babeczki czekoladowe.

Dzięki dodatkowi wody gazowej babeczki nabrały lekkości.

Idealnie sprawdziły się jako prezent na imprezę urodzinową, tym bardziej, że krem maślany nie rozpłynął się po 30 min.

 

b

 

Babeczki czekoladowe z kremem maślanym:

Babeczki czekoladowe:

– 1 szklanka mąki pszennej

– 4 łyżki dobrej jakości kakao

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody

– 3 łyżki białego cukru + 3 łyżki brązowego cukru

– 2 jajka

– 1/2 szklanki wody gazowanej

– 1/2 szklanki oleju rzepakowego

– 2 łyżki nalewki (wiśniowej lub malinowej)

 

Krem maślany:

– 100g masła w temperaturze pokojowej

– 1 i 1/3 szklanki cukru pudru

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– barwnik różowy

– kolorowe perełki do dekoracji

 

Przygotowanie babeczek:

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.

W drugiej misce łączymy ze sobą produkty mokre tj. jajka, woda, olej i nalewka.

Następnie przelewamy mokre składniki do suchych.

Mieszamy ze sobą do połączenia składników.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy każdy otwór do wysokości 3/4.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC ok 20-25 min ( do tzw. suchego patyczka).

 

Przygotowujemy krem maślany:

Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec miksowania dodajemy ekstrakt waniliowy i barwnik. Miksujemy jeszcze pół minuty.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką M1.

Na ostudzone babeczki wyciskamy krem maślany i dekorujemy kolorowymi perełkami.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *