Brownie ze śliwkami
Nietypowe brownie ze śliwkami .
Dzisiejsze ciasto to połączenie brownie z murzynkiem 🙂
Jest lżejsze niż tradycyjne brownie, a zarazem cięższe niż murzynek.
Zapraszam na ciasto 🙂
Brownie ze śliwkami:
– 2 szklanki mąki tortowej przesianej
– 4 łyżki dobrej jakości kakao
– 5 dużych jajek
– 1/2 kostki masła
– 1 szklanka cukru
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 500g śliwek węgierek
– cukier puder do posypania ciasta
W niedużym garnku rozpuszczamy masło, cukier i kakao. (Należy pamiętać, aby nie przypalić kakao, dlatego masło rozpuszczamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając- zajmie to więcej czasu, ale będziemy mieli pewność, że nic się nie przypali 😉 Gdy cukier i masło rozpuszczą się, odstawiamy naszą masę do przestudzenia.
W międzyczasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Śliwki myjemy i kroimy na połówki.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Do ostudzonej masy dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodajemy ekstrakt z wanilii. Miksujemy jeszcze ok. 30 sekund.
Na koniec do masy kakaowej dodajemy ubitą pianę z białek. Drewnianą szpatułką mieszamy masę z góry do dołu, napowietrzając ją.
Blachę o wymiarach 23x33cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masę wylewamy na blachę. Na ciasto wykładamy połówki śliwek – skórką do dołu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170oC ok. 40-50 min lub do tzw. suchego patyczka.
Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂