wypieki

Babeczki „czekoladowe” dla Alergika

Nie jest łatwo zrobić świąteczne potrawy czy słodkości dla kogoś, kto nie może jajek i nabiału, w szczególności teraz, gdy zbliżają się iście „jajkowe” Święta.

Przepis jest prosty w wykonaniu, a z podanych składników można przygotować 8 babeczek średnicy 6cm.

 

babeczki dla alergika

 

Babeczki „czekoladowe”  dla Alergika:

– 1 szklanka mąki

– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

– 1/2 szklanki dozwolonego mleka ( u nas mleko ryżowe)

– 1/3 szklanki letniej wody

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 3 łyżki oleju

– 3 łyżki octu balsamicznego

– 1 łyżka karobu (można pominąć, wtedy babeczki wyjdą jaśniejsze)

– opcjonalnie cukier puder

 

Wszystkie składniki z wyjątkiem karobu umieszczamy w misce.

Dobrze mieszamy rózgą kuchenną, lub mikserem, by pozbyć się grudek.

Piekarnik nagrzewamy do 170oC.

W międzyczasie masę rozlewamy do formy silikonowej ( u mnie forma w kształcie małych babeczek), do każdego otworu wlewamy po 1 łyżce masy.

Do tej masy co pozostanie nam w misce dodajemy łyżkę karobu i mieszamy.

Następnie masę „czekoladową” wylewamy na poprzednią warstwę.

Napełniamy otwory pozostawiając ok. pół centymetra, aby babeczki miały gdzie wyrosnąć i się nie rozlać w czasie pieczenia.

Pieczemy ok 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *