Babeczki „czekoladowe” dla Alergika
Nie jest łatwo zrobić świąteczne potrawy czy słodkości dla kogoś, kto nie może jajek i nabiału, w szczególności teraz, gdy zbliżają się iście „jajkowe” Święta.
Przepis jest prosty w wykonaniu, a z podanych składników można przygotować 8 babeczek średnicy 6cm.
Babeczki „czekoladowe” dla Alergika:
– 1 szklanka mąki
– 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
– 1/2 szklanki dozwolonego mleka ( u nas mleko ryżowe)
– 1/3 szklanki letniej wody
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 3 łyżki oleju
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka karobu (można pominąć, wtedy babeczki wyjdą jaśniejsze)
– opcjonalnie cukier puder
Wszystkie składniki z wyjątkiem karobu umieszczamy w misce.
Dobrze mieszamy rózgą kuchenną, lub mikserem, by pozbyć się grudek.
Piekarnik nagrzewamy do 170oC.
W międzyczasie masę rozlewamy do formy silikonowej ( u mnie forma w kształcie małych babeczek), do każdego otworu wlewamy po 1 łyżce masy.
Do tej masy co pozostanie nam w misce dodajemy łyżkę karobu i mieszamy.
Następnie masę „czekoladową” wylewamy na poprzednią warstwę.
Napełniamy otwory pozostawiając ok. pół centymetra, aby babeczki miały gdzie wyrosnąć i się nie rozlać w czasie pieczenia.
Pieczemy ok 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂