
Babka zebra
Babka zebra :
- 5 jajek ( osobno żółtka i białka )
- 1 szklanka cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok 370 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanka oleju ( ok. 220 ml)
- 1 szklanka napoju gazowanego (dałam colę, ale woda gazowana też może być)
- 3 płaskie łyżki kakao
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
Do wysokiej miski wlewamy białka i przy pomocy miksera ubijamy je na białą, sztywną pianę.Następnie dodajemy cukier – cały czas miksując.
Gdy masa będzie gęsta, błyszcząca i sztywna wlewamy żółtka – nie przerywamy miksowania.
Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej i napój gazowany – miksujemy tylko do czasu połączenia się składników.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.
Dodajemy do masy i mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
Masę rozdzielamy na dwie części – do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej kakao – mieszamy, żeby składniki połączyły się.
Blachę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą – nadmiar bułki wytrzepujemy z blachy.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Blachę wypełniamy masą w następujący sposób: wlewamy łyżkę jasnej masy, a na nią łyżkę ciemnej masy i tak na przemian (użyłam łyżki do sosów, żeby było szybciej 😉
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 45-50 minut ( do tzw. suchego patyczka ).
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy w blaszce na ok 20 minut, a następnie wykładamy je na talerz i obficie obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

