babka-zebra
wypieki

Babka zebra

babka-zebra

 

Babka zebra :

  • 5 jajek ( osobno żółtka i białka )
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok 370 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka oleju ( ok. 220 ml)
  • 1 szklanka napoju gazowanego (dałam colę, ale woda gazowana też może być)
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej

 

Do wysokiej miski wlewamy białka i przy pomocy miksera ubijamy je na białą, sztywną pianę.Następnie dodajemy cukier  – cały czas miksując.

Gdy masa będzie gęsta, błyszcząca i sztywna wlewamy żółtka – nie przerywamy miksowania.

Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej i napój gazowany – miksujemy tylko do czasu połączenia się składników.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.

Dodajemy do masy i mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.

Masę rozdzielamy na dwie części – do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej kakao – mieszamy, żeby składniki połączyły się.

Blachę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą – nadmiar bułki wytrzepujemy z blachy.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Blachę wypełniamy masą w następujący sposób: wlewamy łyżkę jasnej masy, a na nią łyżkę ciemnej masy i tak na przemian (użyłam łyżki do sosów, żeby było szybciej 😉

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 45-50 minut ( do tzw. suchego patyczka ).

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy w blaszce na ok 20 minut, a następnie wykładamy je na talerz i obficie obsypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.