Zupa – krem z zielonych szparagów z pistacjami
Zupa – krem z zielonych szparagów z pistacjami
Zielone szparagi, bardzo eleganckie i łatwe w obróbce warzywo.
Szparagi same w sobie są bardzo delikatne w smaku i dobrze jest ten smak przełamać czymś wyrazistym.
W tym przypadku są to słone pistacje.
Jeśli nie macie pomysłu na ich wykorzystanie koniecznie musicie spróbować kremu z zielonych szparagów z dodatkiem pistacji.
Krem z zielonych szparagów z pistacjami:
– 500g zielonych szparagów
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 1 łyżka masła (ewentualnie oleju)
– pół cebuli
– ząbek czosnku
– 2 łyżki obranych z łupin pistacji ( koniecznie solonych)
– sól, pieprz
Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy, ok. 1-2 min. Zalewamy cebulę i czosnek bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy przygotowane szparagi i gotujemy na średnim ogniu ok. 5min, tak by szparagi zmiękły.
Po ugotowaniu szparagów, odlewamy z garnka 1 szklankę wywaru ( ale jej nie wylewamy, może się przydać, jeśli krem okaże się zbyt gęsty). Do szparagów dodajemy obrane pistacje i całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dekorujemy delikatnie posiekanymi pistacjami.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
Polecam serdecznie, bo naprawdę warto ☺️
Kasia Lorenc
Co prawda nie jadłam jeszcze szparagów ale takie połączenia wydaje się być smaczne może się skuszę.