fit,  zupy

Zupa – krem z zielonych szparagów z pistacjami

Zupa – krem z zielonych szparagów z pistacjami

 

Zielone szparagi, bardzo eleganckie i łatwe w obróbce warzywo.

Szparagi same w sobie są bardzo delikatne w smaku i dobrze jest ten smak przełamać czymś wyrazistym.

W tym przypadku są to słone pistacje.

Jeśli nie macie pomysłu na ich wykorzystanie koniecznie musicie spróbować kremu z zielonych szparagów z dodatkiem pistacji.

 

krem_z_zielonych_szparagow2

 

Krem z zielonych szparagów z pistacjami:

– 500g zielonych szparagów

– 2 szklanki bulionu warzywnego

– 1 łyżka masła (ewentualnie oleju)

– pół cebuli

– ząbek czosnku

– 2 łyżki obranych z łupin pistacji ( koniecznie solonych)

– sól, pieprz

 

Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.  W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy, ok. 1-2 min. Zalewamy cebulę i czosnek bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy przygotowane szparagi i gotujemy na średnim ogniu ok. 5min, tak by szparagi zmiękły.

Po ugotowaniu szparagów, odlewamy z garnka 1 szklankę wywaru ( ale jej nie wylewamy, może się przydać, jeśli krem okaże się zbyt gęsty). Do szparagów dodajemy obrane pistacje i całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dekorujemy delikatnie posiekanymi pistacjami.

 

Smacznego 🙂

 

krem_z_zielonych_szparagow_1

2 komentarze

  • Kasia Lorenc

    Co prawda nie jadłam jeszcze szparagów ale takie połączenia wydaje się być smaczne może się skuszę.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *