wypieki

Rogaliki z 3 składników

Rogaliki z 3 składników

Czasami są takie chwile, że chce się coś słodkiego, a w domu nic nie ma.

Nic słodkiego gotowego, a i po konkretne produkty nie chce iść się do sklepu.

Dzięki mojej czytelniczce – Pani Patrycji – poznałam świetny przepis na pyszne, proste rogaliki – tylko z 3 składników, które zawsze można znaleźć w domu.

Rogaliki wychodzą miękkie i zarazem kruche.

Dla mnie idealne są z powidłami śliwkowymi i obsypane cukrem pudrem.

 

 

upieczone rogaliki

Rogaliki:

– 2,5 szklanki mąki

– kostka zimnego masła (200g)

– 1 kubek kwaśnej śmietany 18% (200g)

Dodatkowo:

– ulubione powidła – u mnie śliwkowe

– cukier puder

 

Mąkę, masło i śmietanę zagniatamy – ma powstać kulka ciasta, która nie będzie kleić się do rąk.

Jeśli będzie taka konieczność to podsypujemy ciasto odrobiną mąki i wyrabiamy.

Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę – ciasto można przygotować wieczorem i odstawić na noc do lodówki.

Następnie ciasto dzielimy na cztery równe części.

Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na trójkąty (kroimy jak pizzę, tak , żeby uzyskać 8 trójkątów z jednego koła).

Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy od podstawy trójkąta.

Tak przygotowane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między rogalikami – trochę rosną.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st, ok. 20 – 25 min ( mniejsze rogaliki piekłam 20 min, większe były idealne dopiero po 26-28 minutach).

Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę do ostudzenia.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

17 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *