
Rogaliki z 3 składników
Rogaliki z 3 składników
Czasami są takie chwile, że chce się coś słodkiego, a w domu nic nie ma.
Nic słodkiego gotowego, a i po konkretne produkty nie chce iść się do sklepu.
Dzięki mojej czytelniczce – Pani Patrycji – poznałam świetny przepis na pyszne, proste rogaliki – tylko z 3 składników, które zawsze można znaleźć w domu.
Rogaliki wychodzą miękkie i zarazem kruche.
Dla mnie idealne są z powidłami śliwkowymi i obsypane cukrem pudrem.
Rogaliki:
– 2,5 szklanki mąki
– kostka zimnego masła (200g)
– 1 kubek kwaśnej śmietany 18% (200g)
Dodatkowo:
– ulubione powidła – u mnie śliwkowe
– cukier puder
Mąkę, masło i śmietanę zagniatamy – ma powstać kulka ciasta, która nie będzie kleić się do rąk.
Jeśli będzie taka konieczność to podsypujemy ciasto odrobiną mąki i wyrabiamy.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę – ciasto można przygotować wieczorem i odstawić na noc do lodówki.
Następnie ciasto dzielimy na cztery równe części.
Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na trójkąty (kroimy jak pizzę, tak , żeby uzyskać 8 trójkątów z jednego koła).
Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy od podstawy trójkąta.
Tak przygotowane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między rogalikami – trochę rosną.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st, ok. 20 – 25 min ( mniejsze rogaliki piekłam 20 min, większe były idealne dopiero po 26-28 minutach).
Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę do ostudzenia.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂


17 komentarzy
primipiatti_u
Ogromnie się cieszę, że smakowały ☺️
Anonim
Przepyszne!
Anonim
Rogaliki są super!!! Polecam!!!
KM
Jakim cudem wyrosły jak nie ma w przepisie drożdży lub proszku do pieczenia?
primipiatti_u
Może powidła były zbyt rzadkie?? Czasami jak daje do środka np czekosliwke to muszę mocniej sklejać, żeby właśnie środek nie wypłynął 😉
Ania
A mnie kiedyś nie wyszły. Wylały się powidla z rogali 🙄
primipiatti_u
Można, najlepiej po rozmrożeniu włożyć do piekarnika na 3-4 min, żeby rogaliki nabrały chrupkości
Agnieszka
A można je mrozić? Byłyby idealne dla niezapowiedzianych gości
primipiatti_u
Z twarogiem tez sa pyszne ☺
primipiatti_u
Dziękuje ?
primipiatti_u
Daj znac koniecznie, czy Ci smakuja ☺
primipiatti_u
Pewnie, ze dasz – trzymam kciuki za udany wypiek ☺
Stazyjka
Moja babcia robi podobne rogaliki, tylko zamiast powidła daje twaróg na słodko 🙂 Pycha!!!
CzarnaSowa
Rogaliki wyglądają wyśmienicie. W ogóle świetne przepisy 🙂
Ewelina
Wygladają bardzo opetycznie. Jutro zrobie 🙂
Panna Kwiatkowska
Jak tak proste to może nawet ja dam radę ?
Aga - E Book Book
Tak proste, że aż ciężko uwierzyć 😀
co prawda nie zawsze mam w domu śmietanę 18%, a mąki pszennej nie używam, ale kiedyś na pewno zrobię wyjątek i skuszę się na te rogaliczki. Z marmoladą różaną na przykład… mniam!