Rogaliki z 3 składników


Rogaliki z 3 składników

Czasami są takie chwile, że chce się coś słodkiego, a w domu nic nie ma.

Nic słodkiego gotowego, a i po konkretne produkty nie chce iść się do sklepu.

Dzięki mojej czytelniczce – Pani Patrycji – poznałam świetny przepis na pyszne, proste rogaliki – tylko z 3 składników, które zawsze można znaleźć w domu.

Rogaliki wychodzą miękkie i zarazem kruche.

Dla mnie idealne są z powidłami śliwkowymi i obsypane cukrem pudrem.

 

 

upieczone rogaliki

Rogaliki:

– 2,5 szklanki mąki

– kostka zimnego masła (200g)

– 1 kubek kwaśnej śmietany 18% (200g)

Dodatkowo:

– ulubione powidła – u mnie śliwkowe

– cukier puder

 

Mąkę, masło i śmietanę zagniatamy – ma powstać kulka ciasta, która nie będzie kleić się do rąk.

Jeśli będzie taka konieczność to podsypujemy ciasto odrobiną mąki i wyrabiamy.

Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę – ciasto można przygotować wieczorem i odstawić na noc do lodówki.

Następnie ciasto dzielimy na cztery równe części.

Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na trójkąty (kroimy jak pizzę, tak , żeby uzyskać 8 trójkątów z jednego koła).

Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy od podstawy trójkąta.

Tak przygotowane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między rogalikami – trochę rosną.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st, ok. 20 – 25 min ( mniejsze rogaliki piekłam 20 min, większe były idealne dopiero po 26-28 minutach).

Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę do ostudzenia.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Ciasto z agrestem
July 21, 2017
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
June 27, 2017
Tarta z kurkami
February 24, 2017
Chlebek bananowy – banana bread
February 06, 2017
Ciastka z wykorzystaniem żółtek
January 13, 2017
Ciastka z żurawiną i białą czekoladą
January 10, 2017
Drożdżowe ciastka z bezą i orzechami – austriackie Burgenlanderkipferl
December 23, 2016
Ciasteczka z dynią
December 23, 2016
Szarlotka na kruchym cieście
December 23, 2016

9 Komentarzy

primipiatti_u
2017-03-22

Z twarogiem tez sa pyszne ☺

primipiatti_u
2017-03-22

Dziękuje 😘

primipiatti_u
2017-03-22

Daj znac koniecznie, czy Ci smakuja ☺

primipiatti_u
2017-03-22

Pewnie, ze dasz - trzymam kciuki za udany wypiek ☺

Stazyjka
2017-03-22

Moja babcia robi podobne rogaliki, tylko zamiast powidła daje twaróg na słodko :) Pycha!!!

CzarnaSowa
2017-03-22

Rogaliki wyglądają wyśmienicie. W ogóle świetne przepisy :)

Ewelina
2017-03-22

Wygladają bardzo opetycznie. Jutro zrobie :)

Panna Kwiatkowska
2017-03-22

Jak tak proste to może nawet ja dam radę 😊

Aga - E Book Book
2017-03-15

Tak proste, że aż ciężko uwierzyć :D
co prawda nie zawsze mam w domu śmietanę 18%, a mąki pszennej nie używam, ale kiedyś na pewno zrobię wyjątek i skuszę się na te rogaliczki. Z marmoladą różaną na przykład... mniam!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe