Likier kukułka
Ekspresowy, przepyszny likier z cukierków Kukułka.
Likier można przechowywać do 6 tygodni w lodówce, ale gwarantuję Wam, że zostanie szybko skonsumowany 🙂
Likier kukułka:
– 300 g cukierków Kukułek
– 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
– 0,7 litra wódki lub 0,5 litra spirytusu
Do garnka wlewamy mleko skondensowane i wrzucamy cukierki ( polecam cukierki pokroić na mniejsze części – szybciej się rozpuszczą ).
Na małym ogniu podgrzewamy mleko z cukierkami, co chwilę mieszamy, aby cukierki nie przypaliły się.
Gdy cukierki rozpuszczą się, zestawiamy garnek z ognia do wystudzenia.
Do masy z cukierków wlewamy alkohol, całość mieszamy rózgą kuchenną i przelewamy do butelek.
Jeśli likier będzie zbyt gęsty dla Was, to polecam dolać ok 50-100 ml dodatkowo wódki.
Smacznego 🙂