napoje i koktajle

Likier kukułka

Ekspresowy, przepyszny likier z cukierków Kukułka.

Likier można przechowywać do 6 tygodni w lodówce, ale gwarantuję Wam, że zostanie szybko skonsumowany 🙂

 

likier kukułka

 

Likier kukułka:

– 300 g cukierków Kukułek

– 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

– 0,7 litra wódki lub 0,5 litra spirytusu

 

Do garnka wlewamy mleko skondensowane i wrzucamy cukierki ( polecam cukierki pokroić na mniejsze części – szybciej się rozpuszczą ).

Na małym ogniu podgrzewamy mleko z cukierkami, co chwilę mieszamy, aby cukierki nie przypaliły się.

Gdy cukierki rozpuszczą się, zestawiamy garnek z ognia do wystudzenia.

Do masy z cukierków wlewamy alkohol, całość mieszamy rózgą kuchenną i przelewamy do butelek.

Jeśli likier będzie zbyt gęsty dla Was,  to polecam dolać ok 50-100 ml dodatkowo wódki.

 

Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *