
Icówka, czyli wódka smakowa z cukierków lodowych
Wódka smakowa, którą w łatwy i szybki sposób można przygotować w domu.
Może posłużyć jako prezent pod choinkę 🙂
Wypróbujcie koniecznie ICEÓWKĘ.
Icówka, czyli wódka smakowa z cukierków lodowych:
– 2 opakowania cukierków typu ICE ( ok. 180g )
– 1 szklanka wody
– 400-500 ml wódki
Do małego garnka wlewamy wodę i wrzucamy cukierki.
Na niewielkim ogniu podgrzewamy wodę z cukierkami – co chwilę mieszamy, ponieważ cukierki przy zbyt szybkim podgrzewaniu lubią się przypalić – zajmie to nam ok. 15-20 minut.
Po całkowitym rozpuszczeniu cukierków zestawiamy garnek z ognia do przestudzenia.
Do garnka wlewamy wódkę, mieszamy, aż syrop z cukierków idealnie połączy się z alkoholem.
Na koniec przelewamy Icówkę do ładnych buteleczek i gotowe 🙂


3 komentarze
Olo
Ja zalewam pokruszone cukierki wódką a raczej spirytusem z wodą albo bimbrem na 3-5 dni około 250ml. Kilkukrotnie mieszając. Jeżeli kilka większych kawałków się nie rozpuści to je wyciągam przy przelewaniu do butelki. Resztę uzupełniam pod korek. Pod 2 tyg jest miodzio. Schłodzona idealnie wchodzi. Świetnie się nadaje do mocniejszych trunków tak do 55% wedle mojego smaku.
Obok balonówki najlepsza słodka zaprawka pod słońcem.
primipiatti_u
Użyłam niebieskich cukierków Ice -robiłam tez z cukierków jasnoniebieskich, ale wtedy takiego koloru nie ma
Anonim
dlaczego pani wyszła taka niebieska bardzo a mi wyszła taka metna troszke?