napoje i koktajle

Icówka, czyli wódka smakowa z cukierków lodowych

Wódka smakowa, którą w łatwy i szybki sposób można przygotować w domu.

Może posłużyć jako prezent pod choinkę 🙂

Wypróbujcie koniecznie ICEÓWKĘ.

 

icówka, wódka smakowa z cukierków lodowych

Icówka, czyli wódka smakowa z cukierków lodowych:

– 2 opakowania cukierków typu ICE ( ok. 180g )

– 1 szklanka wody

– 400-500 ml wódki

 

Do małego garnka wlewamy wodę i wrzucamy cukierki.

Na niewielkim ogniu podgrzewamy wodę z cukierkami – co chwilę mieszamy, ponieważ cukierki przy zbyt szybkim podgrzewaniu lubią się przypalić  – zajmie to nam ok. 15-20 minut.

Po całkowitym rozpuszczeniu cukierków zestawiamy garnek z ognia do przestudzenia.

Do garnka wlewamy wódkę, mieszamy, aż syrop z cukierków idealnie połączy się z alkoholem.

Na koniec przelewamy Icówkę do ładnych buteleczek i gotowe 🙂

3 komentarze

  • Olo

    Ja zalewam pokruszone cukierki wódką a raczej spirytusem z wodą albo bimbrem na 3-5 dni około 250ml. Kilkukrotnie mieszając. Jeżeli kilka większych kawałków się nie rozpuści to je wyciągam przy przelewaniu do butelki. Resztę uzupełniam pod korek. Pod 2 tyg jest miodzio. Schłodzona idealnie wchodzi. Świetnie się nadaje do mocniejszych trunków tak do 55% wedle mojego smaku.
    Obok balonówki najlepsza słodka zaprawka pod słońcem.

  • primipiatti_u

    Użyłam niebieskich cukierków Ice -robiłam tez z cukierków jasnoniebieskich, ale wtedy takiego koloru nie ma

  • Anonim

    dlaczego pani wyszła taka niebieska bardzo a mi wyszła taka metna troszke?

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *