Na różne okazje,  wypieki

Słodkie orzeszki z orzechowym kremem

Pyszne, słodkie orzeszki z orzechowym kremem.

Znikają błyskawicznie.

Są idealne na prezent, a ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne.

 

orzeszki z kremem orzechowym

Słodkie orzeszki z orzechowym kremem:

– 3 szklanki mąki

– 3/4 szklanki cukru pudru

– 250 g masła ( ewentualnie margaryny )

– 3 żółtka

– 2 łyżki śmietany 18%

– 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem orzechowy:

– 150 g orzechów włoskich

– 1 niepełna szklanka gorącego mleka

– 150 g masła (3/4 kostki )

– 1/2 szklanki cukru pudru

 

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce – szybko zagniatamy.

Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.

Następnie nagrzewamy formę do orzeszków ( jeśli macie żeliwną, którą ustawia się na palniku, to polecam ustawić średnią moc palnika i podgrzewać formę po 3 minuty z każdej strony).

W międzyczasie formujemy małe kulki wielkości paznokcia od kciuka.

Gdy forma już się nagrzeje – wkładamy do każdego otworu po jednej kulce – dobrze dociskamy górną część formy i smażymy po około 1-2 minuty z każdej strony.

Usmażone połówki orzeszków studzimy na kratce.

 

Krem orzechowy:

Mleko zagotowujemy.

Orzechy kruszymy w moździerzu na mniejsze kawałki i zalewamy gorącym mlekiem – odstawiamy do przestygnięcia.

W międzyczasie ucieramy masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.

Pod koniec ucierania dodajemy małymi partiami przestudzone orzechy – cały czas miksujemy (nadmiar mleka możemy odlać, wtedy krem będzie bardziej zwarty ).

Każdą połówkę usmażonego i wystudzonego orzeszka napełniamy kremem orzechowym ( robiłam to przy pomocy worka cukierniczego – było zdecydowanie szybciej, niż napełnianie łyżeczką ).

Połówki sklejamy ze sobą, tworząc orzech.

Gotowe orzeszki przechowujemy w metalowych puszkach i najlepiej w chłodnym miejscu – wtedy takie orzeszki można przechowywać do 20 dni.

 

Smacznego 🙂

 

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *