
Słodkie orzeszki z orzechowym kremem
Pyszne, słodkie orzeszki z orzechowym kremem.
Znikają błyskawicznie.
Są idealne na prezent, a ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne.
Słodkie orzeszki z orzechowym kremem:
– 3 szklanki mąki
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 250 g masła ( ewentualnie margaryny )
– 3 żółtka
– 2 łyżki śmietany 18%
– 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
– 150 g orzechów włoskich
– 1 niepełna szklanka gorącego mleka
– 150 g masła (3/4 kostki )
– 1/2 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce – szybko zagniatamy.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.
Następnie nagrzewamy formę do orzeszków ( jeśli macie żeliwną, którą ustawia się na palniku, to polecam ustawić średnią moc palnika i podgrzewać formę po 3 minuty z każdej strony).
W międzyczasie formujemy małe kulki wielkości paznokcia od kciuka.
Gdy forma już się nagrzeje – wkładamy do każdego otworu po jednej kulce – dobrze dociskamy górną część formy i smażymy po około 1-2 minuty z każdej strony.
Usmażone połówki orzeszków studzimy na kratce.
Krem orzechowy:
Mleko zagotowujemy.
Orzechy kruszymy w moździerzu na mniejsze kawałki i zalewamy gorącym mlekiem – odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie ucieramy masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Pod koniec ucierania dodajemy małymi partiami przestudzone orzechy – cały czas miksujemy (nadmiar mleka możemy odlać, wtedy krem będzie bardziej zwarty ).
Każdą połówkę usmażonego i wystudzonego orzeszka napełniamy kremem orzechowym ( robiłam to przy pomocy worka cukierniczego – było zdecydowanie szybciej, niż napełnianie łyżeczką ).
Połówki sklejamy ze sobą, tworząc orzech.
Gotowe orzeszki przechowujemy w metalowych puszkach i najlepiej w chłodnym miejscu – wtedy takie orzeszki można przechowywać do 20 dni.
Smacznego 🙂


2 komentarze
primipiatti_u
Polecam formę do smażenia orzeszków ☺️
Mariusz
Fajny przepis. Niestety nie mam foremek 🙁