Słodkie orzeszki z orzechowym kremem


Pyszne, słodkie orzeszki z orzechowym kremem.

Znikają błyskawicznie.

Są idealne na prezent, a ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne.

 

orzeszki z kremem orzechowym

Słodkie orzeszki z orzechowym kremem:

– 3 szklanki mąki

– 3/4 szklanki cukru pudru

– 250 g masła ( ewentualnie margaryny )

– 3 żółtka

– 2 łyżki śmietany 18%

– 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem orzechowy:

– 150 g orzechów włoskich

– 1 niepełna szklanka gorącego mleka

– 150 g masła (3/4 kostki )

– 1/2 szklanki cukru pudru

 

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce – szybko zagniatamy.

Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 15 minut do lodówki.

Następnie nagrzewamy formę do orzeszków ( jeśli macie żeliwną, którą ustawia się na palniku, to polecam ustawić średnią moc palnika i podgrzewać formę po 3 minuty z każdej strony).

W międzyczasie formujemy małe kulki wielkości paznokcia od kciuka.

Gdy forma już się nagrzeje – wkładamy do każdego otworu po jednej kulce – dobrze dociskamy górną część formy i smażymy po około 1-2 minuty z każdej strony.

Usmażone połówki orzeszków studzimy na kratce.

 

Krem orzechowy:

Mleko zagotowujemy.

Orzechy kruszymy w moździerzu na mniejsze kawałki i zalewamy gorącym mlekiem – odstawiamy do przestygnięcia.

W międzyczasie ucieramy masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.

Pod koniec ucierania dodajemy małymi partiami przestudzone orzechy – cały czas miksujemy (nadmiar mleka możemy odlać, wtedy krem będzie bardziej zwarty ).

Każdą połówkę usmażonego i wystudzonego orzeszka napełniamy kremem orzechowym ( robiłam to przy pomocy worka cukierniczego – było zdecydowanie szybciej, niż napełnianie łyżeczką ).

Połówki sklejamy ze sobą, tworząc orzech.

Gotowe orzeszki przechowujemy w metalowych puszkach i najlepiej w chłodnym miejscu – wtedy takie orzeszki można przechowywać do 20 dni.

 

Smacznego 🙂

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Pomysł na prezent – beziki piernikowe
December 14, 2017
Keks
December 11, 2017
Ciastka maślane, czyli słodkie misie z migdałami
December 08, 2017
Wilgotny piernik z powidłami
December 05, 2017
Przyprawa do piernika
December 01, 2017
Proste i szybkie ciasto kokosowe
November 21, 2017
Ciasto z dynią i serkiem śmietankowym
September 28, 2017
Szakszuka
August 31, 2017
Jogurtowa babka z wiśniami
August 21, 2017

2 Komentarzy

primipiatti_u
2017-12-19

Polecam formę do smażenia orzeszków ☺️

Mariusz
2017-12-19

Fajny przepis. Niestety nie mam foremek :(

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe