Keks


Keks to dla mnie ciasto świąteczne.

To właśnie on zawsze był robiony obok makowców i serników właśnie na Boże Narodzenie.

Nie bójcie się go, to proste ciasto ucierane z dużą ilością bakalii.

Nie psuje się szybko, długo pozostaje świeży i wilgotny.

 

 

Keks

 

 

Keks :

– 3/4 kostki masła w temperaturze pokojowej  ( 150g )

– 1 niepełna szklanka cukru pudru ( 150 g )

– 5 jajek

– 2 szklanki mąki

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii

– 250 g bakalii ( zmieszałam po 50 g skórki pomarańczowej, skórki cytrynowej, suszonej żurawiny, suszonych śliwek i posiekanych migdałów)

Lukier:

– 2 łyżki gorącej wody

– cukier puder

– kandyzowana skórka pomarańczowa

 

 

Masło ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania delikatnej, jasnej masy ( można miksować ).

Następnie dodajemy po jednym jajku – cały czas miksujemy.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy małymi partiami do masy – miksujemy na najmniejszych obrotach.

Na koniec dodajemy posiekane bakalie i mieszamy delikatnie całość silikonową szpatułką.

Blachę o wymiarach 27 cm x 11 cm natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę do blachy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60 minut ( po 50 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone ) .

Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w blaszce do całkowitego przestygnięcia.

Przygotowujemy lukier:

Cukier puder mieszamy z gorącą wodą, dodając tyle cukru pudru, aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru.

Gotowy, wystudzony keks polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
April 19, 2019
Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019
Kokosanki
March 31, 2019
Eklerki
February 27, 2019
Pączki wiedeńskie
January 13, 2019
Najprostsze ciastka
December 19, 2018
Odrywany chlebek ziołowy
December 12, 2018
Słodkie bezowe potworki i pomysł na wykorzystanie białek jajka
October 28, 2018

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe