
Ciastka maślane, czyli słodkie misie z migdałami
Pamiętacie ciastka w kształcie serc ????
Te są bardzo podobne, pachnące masłem i wanilią.
Proste w przygotowaniu.
Ucieszą niejedne małe rączki 🙂
Ciastka maślane – misie z migdałami:
( przepis na około 70 misiów )
– 3/4 kostki masła ( ok. 150 g )
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 2 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
– 1/2 szklanki cukru pudru
– szczypta soli
– ziarenka z 1/2 laski wanilii lub odrobina ekstraktu waniliowego
Dodatkowo :
– całe migdały lub inne orzechy np. nerkowce lub włoskie
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, bez żadnych grudek.
Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę ( można zostawić na całą noc w lodówce ).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.
Wykrawamy foremką misie i przekładamy na blachę, pozostawiając niewielkie odstępy między misiami.
Na każdym ciastku układamy orzecha, lekko dociskamy i misiowymi łapkami obejmujemy orzecha.
Tak przygotowane misie pieczemy około 10 minut.
Studzimy przez 2 minuty na blasze, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Ciastka można przechowywać do dwóch tygodni w metalowej puszce.
Smacznego 🙂

