Wilgotny piernik z powidłami
Kolejna propozycja na ciasto świąteczne.
Bardzo prosty piernik, który nie wymaga czekania.
Dodatek do ciasta powideł śliwkowych sprawia, że piernik jest wilgotny i wyrazisty w smaku.
Wilgotny piernik z powidłami:
– 1 szklanka miodu
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 kostki masła ( 100g )
– 3/4 słoika powideł śliwkowych ( około 150 g )
– 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
– 1/3 szklanki mleka
– 2 jajka
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
– powidła śliwkowe do przełożenia
– tabliczka gorzkiej czekolady ( 100g )
– 7-8 łyżek mleka
Miód, cukier, masło i powidła umieszczamy w niewielkim garnuszku.
Całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści – ale nie zagotowujemy.
Następnie do garnuszka dodajemy przyprawę do piernika – mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną.
Do miseczki wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy, aż składniki się połączą.
Następnie rozbełtane jajka dodajemy do garnuszka z miodem, masłem – mieszamy i przelewamy do miski z mąką.
Masę mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką ( nie miksujemy ).
Blachę o wymiarach 40 cm x 10 cm natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Wlewamy masę do formy.
Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut ( do tzw. suchego patyczka ).
Po upieczeniu nie wyjmujemy ciasta z blachy, pozostawiamy do ostudzenia.
Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na noc lub najlepiej na 24h.
Po tym czasie przekrajamy ciasto na 2 lub 3 części i smarujemy grubo powidłami ( przekroiłam tylko na dwie części, bo miałam za mało powideł ).
Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową:
Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej – jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze ze dwie łyżki mleka.
Polewamy nasz piernik rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy ciasto, nie przykrywając go, żeby polewa mogła dobrze zastygnąć.
Smacznego 🙂