Wilgotny piernik z powidłami


Kolejna propozycja na ciasto świąteczne.

Bardzo prosty piernik, który nie wymaga czekania.

Dodatek do ciasta powideł śliwkowych sprawia, że piernik jest wilgotny i wyrazisty w smaku.

 

wilgotny piernik z powidłami

Wilgotny piernik z powidłami:

– 1 szklanka miodu

– 1/2 szklanki cukru

– 1/2 kostki masła ( 100g )

– 3/4 słoika powideł śliwkowych ( około 150 g )

– 1 czubata łyżka przyprawy do piernika

– 1/3 szklanki mleka

– 2 jajka

– 2 szklanki mąki

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

– powidła śliwkowe do przełożenia

– tabliczka gorzkiej czekolady ( 100g )

– 7-8 łyżek mleka

 

 

Miód, cukier, masło i powidła umieszczamy w niewielkim garnuszku.

Całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści – ale nie zagotowujemy.

Następnie do garnuszka dodajemy przyprawę do piernika – mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W międzyczasie mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną.

Do miseczki wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy, aż składniki się połączą.

Następnie rozbełtane jajka dodajemy do garnuszka z miodem, masłem – mieszamy i przelewamy do miski z mąką.

Masę mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką ( nie miksujemy ).

Blachę o wymiarach 40 cm x 10 cm natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Wlewamy masę do formy.

Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut ( do tzw. suchego patyczka ).

Po upieczeniu nie wyjmujemy ciasta z blachy, pozostawiamy do ostudzenia.

Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na noc lub najlepiej na 24h.

Po tym czasie przekrajamy ciasto na 2 lub 3 części i smarujemy grubo powidłami ( przekroiłam tylko na dwie części, bo miałam za mało powideł ).

Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową:

Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej – jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze ze dwie łyżki mleka.

Polewamy nasz piernik rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy ciasto, nie przykrywając go, żeby polewa mogła dobrze zastygnąć.

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Jagodzianki
June 21, 2018
Proste ciasto z rabarbarem
May 18, 2018
Ciastka owsiane z marchewką
May 07, 2018
Wiener Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarza Franciszka
April 19, 2018
Mazurek kajmakowy – najprostszy
March 30, 2018
Jajka faszerowane pastą z awokado
March 25, 2018
Omlet z suszonymi pomidorami i szpinakiem
February 27, 2018
Zeppole – włoskie pączki z ricottą
February 05, 2018
Pączki pieczone
January 30, 2018

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe