Wilgotny piernik z powidłami


Kolejna propozycja na ciasto świąteczne.

Bardzo prosty piernik, który nie wymaga czekania.

Dodatek do ciasta powideł śliwkowych sprawia, że piernik jest wilgotny i wyrazisty w smaku.

 

wilgotny piernik z powidłami

Wilgotny piernik z powidłami:

– 1 szklanka miodu

– 1/2 szklanki cukru

– 1/2 kostki masła ( 100g )

– 3/4 słoika powideł śliwkowych ( około 150 g )

– 1 czubata łyżka przyprawy do piernika

– 1/3 szklanki mleka

– 2 jajka

– 2 szklanki mąki

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

– powidła śliwkowe do przełożenia

– tabliczka gorzkiej czekolady ( 100g )

– 7-8 łyżek mleka

 

 

Miód, cukier, masło i powidła umieszczamy w niewielkim garnuszku.

Całość podgrzewamy, aż cukier się rozpuści – ale nie zagotowujemy.

Następnie do garnuszka dodajemy przyprawę do piernika – mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

W międzyczasie mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną.

Do miseczki wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy, aż składniki się połączą.

Następnie rozbełtane jajka dodajemy do garnuszka z miodem, masłem – mieszamy i przelewamy do miski z mąką.

Masę mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką ( nie miksujemy ).

Blachę o wymiarach 40 cm x 10 cm natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Wlewamy masę do formy.

Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut ( do tzw. suchego patyczka ).

Po upieczeniu nie wyjmujemy ciasta z blachy, pozostawiamy do ostudzenia.

Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na noc lub najlepiej na 24h.

Po tym czasie przekrajamy ciasto na 2 lub 3 części i smarujemy grubo powidłami ( przekroiłam tylko na dwie części, bo miałam za mało powideł ).

Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową:

Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej – jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze ze dwie łyżki mleka.

Polewamy nasz piernik rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy ciasto, nie przykrywając go, żeby polewa mogła dobrze zastygnąć.

Smacznego 🙂

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019
Kokosanki
March 31, 2019
Eklerki
February 27, 2019
Pączki wiedeńskie
January 13, 2019
Najprostsze ciastka
December 19, 2018
Odrywany chlebek ziołowy
December 12, 2018
Słodkie bezowe potworki i pomysł na wykorzystanie białek jajka
October 28, 2018
Tort jednorożec
October 19, 2018

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe