Pomysł na prezent – beziki piernikowe
Święta coraz bliżej.
Jeśli w szale przedświątecznych przygotowań zapomnieliście o prezentach, mam dla Was słodką propozycję 🙂
Małe, piernikowe beziki zamknięte w słoiku są świetnym pomysłem na prezent, a przy okazji możecie wykorzystać białka, które na pewno Wam zostaną z pieczenia serników 😉
Jeśli to Wam nie wystarczy, to polecam pomysły na prezent, które spokojnie stworzycie w swojej kuchni (peeling czy kula musująca do kąpieli).
Pomysł na prezent – beziki piernikowe :
– 2 białka
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 2 łyżki cukru brązowego ( można pominąć )
– 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 garść orzechów włoskich lub laskowych
Do wysokiej miski wlewamy białka i dodajemy cukier puder i cukier brązowy.
Miksujemy białka na wysokich obrotach do czasu, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca – to może potrwać około 10 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 100 stopni.
Orzechy rozdrabniamy w moździerzu lub miksujemy chwilę blenderem.
Pod koniec ubijania masy dodajemy przyprawę do piernika – chwilę jeszcze miksujemy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego ( jeśli go nie macie, masę można wykładać małą łyżeczką).
Wyciskamy bezy (małe – o średnicy 2-3cm ) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami.
Blachę wkładamy do piekarnika i suszymy bezy w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut.
Po wystudzeniu przekładamy beziki do metalowej puszki lub słoika.
Smacznego 🙂
2 komentarze
primipiatti_u
Dziękuje ?
Zuza
wspaniałe 🙂