Pomysł na prezent – beziki piernikowe


Święta coraz bliżej.

Jeśli w szale przedświątecznych przygotowań zapomnieliście o prezentach, mam dla Was słodką propozycję 🙂

Małe, piernikowe beziki zamknięte w słoiku są świetnym pomysłem na prezent, a przy okazji możecie wykorzystać białka, które na pewno Wam zostaną z pieczenia serników 😉

Jeśli to Wam nie wystarczy, to polecam pomysły na prezent, które spokojnie stworzycie w swojej kuchni (peeling czy kula musująca do kąpieli).

 

beziki piernikowe

 

Pomysł na prezent – beziki piernikowe :

– 2 białka

– 1/2 szklanki cukru pudru

– 2 łyżki cukru brązowego ( można pominąć )

– 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

– 1 garść orzechów włoskich lub laskowych

 

Do wysokiej miski wlewamy białka i dodajemy cukier puder i cukier brązowy.

Miksujemy białka na wysokich obrotach do czasu, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca – to może potrwać około 10 minut.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 100 stopni.

Orzechy rozdrabniamy w moździerzu lub miksujemy chwilę blenderem.

Pod koniec ubijania masy dodajemy przyprawę do piernika – chwilę jeszcze miksujemy.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego ( jeśli go nie macie, masę można wykładać małą łyżeczką).

Wyciskamy bezy (małe – o średnicy 2-3cm ) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami.

Blachę wkładamy do piekarnika i suszymy bezy  w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut.

Po wystudzeniu przekładamy beziki do metalowej puszki lub słoika.

 

Smacznego 🙂

 

pomysł na prezent - beziki piernikowe

 

 

 

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ

Pancakes
June 16, 2019
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
May 12, 2019
Marchewki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną
April 19, 2019
Babka ucierana
April 15, 2019
Bułeczki – zajączki
April 10, 2019
Kokosanki
March 31, 2019
Eklerki
February 27, 2019
Pączki wiedeńskie
January 13, 2019
Odrywany chlebek ziołowy
December 12, 2018

2 Komentarzy

primipiatti_u
2017-12-15

Dziękuje ?

Zuza
2017-12-14

wspaniałe :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Pola oznaczone * są obowiązkowe