Drugie dania

Na dobry początek – risotto z krewetkami

Pierwszy wpis zaczynam prostym, szybkim daniem 🙂

 

risotto_2_20140503225035

 

Risotto z krewetkami:

– 300g ryżu do risotto (u mnie arborio)

– ok. 20 mrożonych małych krewetek

– 4 łyżki kukurydzy z puszki

– 1 mała cebula

– 1 łyżka masła

– natka pietruszki

– ok. 300ml bulionu warzywnego lub wody

 

Krewetki obgotować w bulionie warzywnym, odcedzić, pozostawić wywar.

Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Dodać ryż i delikatnie go podsmażyć.

Następnie dodać niepełną szklankę bulionu, gotować ryż ok 15min, jeśli wywar zostanie wchłonięty przez ryż należy wlać kolejną porcję bulionu. Dodać kukurydzę i krewetki, gotować jeszcze ok. 2 min. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku, dodając sól i pieprz.

 

risotto_20140503225036

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *