Na dobry początek – risotto z krewetkami
Pierwszy wpis zaczynam prostym, szybkim daniem 🙂
Risotto z krewetkami:
– 300g ryżu do risotto (u mnie arborio)
– ok. 20 mrożonych małych krewetek
– 4 łyżki kukurydzy z puszki
– 1 mała cebula
– 1 łyżka masła
– natka pietruszki
– ok. 300ml bulionu warzywnego lub wody
Krewetki obgotować w bulionie warzywnym, odcedzić, pozostawić wywar.
Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Dodać ryż i delikatnie go podsmażyć.
Następnie dodać niepełną szklankę bulionu, gotować ryż ok 15min, jeśli wywar zostanie wchłonięty przez ryż należy wlać kolejną porcję bulionu. Dodać kukurydzę i krewetki, gotować jeszcze ok. 2 min. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku, dodając sól i pieprz.