Na dobry pocz膮tek – risotto z krewetkami


Pierwszy wpis zaczynam prostym, szybkim daniem 馃檪

 

risotto_2_20140503225035

 

Risotto z krewetkami:

– 300g ry偶u do risotto (u mnie arborio)

– ok. 20 mro偶onych ma艂ych krewetek

– 4 艂y偶ki kukurydzy z puszki

– 1 ma艂a cebula

– 1 艂y偶ka mas艂a

– natka pietruszki

– ok. 300ml bulionu warzywnego lub wody

 

Krewetki obgotowa膰 w bulionie warzywnym, odcedzi膰, pozostawi膰 wywar.

Na patelni roztopi膰 mas艂o, doda膰 pokrojon膮 w drobn膮 kostk臋 cebul臋, zeszkli膰. Doda膰 ry偶 i delikatnie go podsma偶y膰.

Nast臋pnie doda膰 niepe艂n膮 szklank臋 bulionu, gotowa膰 ry偶 ok 15min, je艣li wywar zostanie wch艂oni臋ty przez ry偶 nale偶y wla膰 kolejn膮 porcj臋 bulionu. Doda膰 kukurydz臋 i krewetki, gotowa膰 jeszcze ok. 2 min. Na koniec doda膰 posiekan膮 natk臋 pietruszki, doprawi膰 do smaku, dodaj膮c s贸l i pieprz.

 

risotto_20140503225036

MO呕E CI SI臉 R脫WNIE呕 SPODOBA膯

Sa艂atka z kurczakiem i ananasem
May 29, 2017
Prosta sa艂atka z tu艅czykiem
March 07, 2017

Zostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie b臋dzie publikowany. Pola oznaczone * s膮 obowi膮zkowe